Az állam milliárdokért vett bányát, az iskoláknak és önkormányzatoknak gyenge minőségű szenet szánnak

Megosztás

Már tavaly decemberben megvette a belügyminisztérium Leisztinger Tamás borsodi szénbányáját. A fokozódó kitermeléstől és az eddiginél is magasabb légszennyezettségtől tartanak a helyiek. Még nem tudni, hogy barnakőszenet, vagy a még rosszabb hatásfokú lignitet bányászhatják itt, de az önkormányzatoknak és az iskoláknak szánják.

Az energiaválság közepén mindig felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon hova lett az a szerződés, amit Szijjártó Péter és Orbán Viktor lobogtatott 2021 őszén, hogy öt évre a piaci ár ötödéért írtunk alá Putyinnal és a Gazprommal és a kontraktus máris élő? Akkor hova lett az olcsó gázunk? Vagy soha nem is létezett ez az új szerződés?

Az állam nem csak tűzifa-, hanem barnakőszén programot is hirdetett ősszel, majd bevásárolta magát a szénkitermelésbe is: december óta a Belügyminisztérium képviseletében a katasztrófavédelem kezeli az Ormosszén Zrt. Kazincbarcika melletti, Felsőnyárádon található bányáját -írta meg a Magyar Narancs. A vételárról egyik érintett sem adott tájékoztatást, a cégnyilvántartás adataiból következtethetünk arra, hogy milliárdos tételről van szó – mondta Zsidai Péter, a cikk szerzője, a Klubrádió munkatársa a Reggeli gyorsban.

Az Ormosszén 2014 óta Leisztinger Tamás tulajdonában volt, az elmúlt évben 51000 tonna szenet termeltek ki. A kitermelt szén gyenge minőségű: a víztartalom arányáról nincs információ – ettől függ, hogy lignitről vagy barnakőszénről beszélhetünk. Az előbbi, még a barnaszénnél is rosszabb hatásfokkal ég. Az anyag kéntartalmáról viszont tudható, hogy magas, ami azért nem jó, mert fűtési szezonban eleve ebben a térségben a legszennyezettebb a levegő – mondta Zsidai.

Feltételezhető, hogy a kormány azért döntött a bánya megvásárlásra mellett, mert garanciát akart arra, hogy a barnakőszén programban beérkező igényeket el tudja látni – mondta Zsidai. Decemberben 33 ezer tonnára érkezett igény, azóta ez jelentősen megnövekedhetett. A programban különböző településekre – önkormányzatoknak és iskoláknak szállítanak téli tüzelőt.

A katasztrófavédelemnek nincsenek saját bányászai, a korábbi ügyvezető igazgató is a helyén maradt, úgy tűnik, az „átvétel” csak tulajdonosváltást jelent. Ugyanakkor a borsodi térségben attól tartanak, hogy növekedni fog a kitermelés és a légszennyezettség is – mondta Zsidai. (via Klubrádió)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek