Mennyibe kerül az Avasi pincesoron egy ingatlan és érdemes-e megvenni?

Megosztás

A történelmi jelentőségű Avasi pincesor Miskolc egyik ékszerdoboza, az elmúlt évtizedekben azonban kissé megkopott a fénye. Az utóbbi néhány évben a városvezetés sokat tett annak érdekében, hogy újra régi pompájában tündököljön. Utánajártunk annak, hogy milyen ütemben halad ma az avasi borházak felújítása, hogy hogyan alakultak az ingatlanárak, valamint hogy milyen fejlesztések zajlanak jelenleg.

A miskolci szőlőművelés több száz éves múltra tekint vissza; jelenlegi tudomásunk szerint az avasi szőlőkről egy 14. századi oklevél számol be először. Az 1700-as évek elején – egy korabeli lajstrom szerint – 797 pince volt az Avason, melyek egy része fölött ekkor már kőből és fából készült borházak is álltak, ezek azonban szinte mind elpusztultak az idők során. A ma is látható barokk és klasszicista stílusú pinceházak a 18. század közepe és a 19. század vége között épültek. Az 1870-es években azonban hatalmas csapás érte az európai szőlősgazdákat, ugyanis az ekkoriban megjelenő filoxéra – amely egy a szőlő gyökerén és levelén élősködő rovarfajta – tetemes károkat okozott. A történelmi Magyarország borvidékeinek mintegy 40%-a kipusztult, és sajnos a miskolci borkultúra is jelentős mértékben megsínylette a kártevők dúlását.

Az 1880-as években megkezdődött az Avas északi részének parkosítása: bokrokat, fákat ültettek; kiszélesítették a meglévő utakat, emellett újakat vágtak; lépcsőket, korlátokat építettek, valamint platókat képeztek ki azokon a részeken, ahol szép kilátás nyílik a városra. Az 1910-es évek elején került sor a vízvezeték-hálózat és a villanyvilágítás kiépítésére az Avasalján.

Az infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően az 1920-as évektől fellendült a turizmus Miskolcon. Lillafüred és Tapolca mellett az Avas is vonzotta a látogatókat az ország minden szegletéből, például Móra Ferenc és Móricz Zsigmond is szívesen látogatta az itteni borházakat.

Napjainkban körülbelül 900 pince és borház található az Avas északi lejtőin. A miskolci borkultúra feltámasztásának érdekében a helyi városvezetés a civil szervezetekkel karöltve igyekszik minél többet megtenni, például – a sok kisebb rendezvény mellett – a Miskolci Fröccsfesztivál és a Avasi Borangolás megrendezésével, melyek rengeteg látogatót vonzanak a városba minden évben.

2012 óta 115 új pincetulajdonos jelent meg, 44 pince került felújításra, 1,6 milliárd forint értékben indultak magánberuházások. Sor került a vízelvezetés és a közvilágítás korszerűsítésére, okososzlopokat telepítettek, a közbiztonság javítása érdekében folyamatos járőrszolgálat alakult, a Horváth-tetőn szabadidőpark létesült, a kilátó és környezetének fejlesztése pedig jelenleg is zajlik. Ezen fejlesztések kivitelezéséhez eddig 2,7 millárd forinttal járult hozzá az önkormányzat.

Tavaly óta hegygazdák is vannak az Avas élén, Jacsó Pál és Magyar László személyében, hogy összekötőként lépjenek fel a városvezetés és a helyi pincegazdák, illetve civil szervezetek között. A Borsod24-nek elmondták, hogy a pinceházak árainak az elmúlt években tapasztalható emelkedése a beruházások számának növekedésével és a turizmus fellendülésével magyarázhatók. Ha valaki egy meghatározott időintervallumban szeretne pincét bérelni az Avason, az kb. öt évvel ezelőtt pár százezer forintért megtehette, ma azonban 2 és 20 millió forint közötti bérleti díjakkal számolhat, viszont ehelyett inkább a pincék adás-vétele a jellemző. Egy-egy rendezvényre átlagban 30-40 ezer forintért lehet pincét bérelni jelenleg.

Megnéztünk különböző hirdetőoldalakat, hogy megtudjuk, pontosan mennyit érnek ma az avasi pincék az ingatlanpiacon és milyen állapotban vannak. Le kell szögeznünk, hogy az internet nincs telítve avasi pinceházakról szóló hirdetésekkel.

Ezt a Nagyavason található borházat például 18 millió forintért árulják a Facebookon, mely három pincével és 90 négyzetméter kerttel rendelkezik. Maga a ház kétszintes (szintenként 35 négyzetméter), tetőteres, közművesített (villany, víz, szennyvízcsatorna), szerkezetileg rendben van, belül azonban felújításra szorul.

Ez a szintén nagyavasi, frissen felújított, háromszintes pinceház 15 millióba kerül. A 250 négyzetméteres telken álló, szintenként 40 négyzetméteres ház az 1800-as években épült, egy kis ráfordítással akár turisztikai látványosság is válhat belőle.

Ezt az összközműves (víz, gáz, villany, szennyvízcsatorna), teraszos pinceházat 18 millió forintért kínálja jelenlegi tulajdonosa a Kisavason. A ház alapterülete 70, a pince 250 négyzetméter. Mint az a képeken látszik, egy kis felújítás ráférne, főleg kívül, de alapvetően ez is jó állapotú.

Forrás: miskolc.hu, borpincemiskolc.hu, manland.hu, matlak.hu, rubicon.hu

Szerző: Zavarkó Erik

 

 

 

Kapcsolódó cikkek