Borsod legszebb helyei – Lillafüred

Megosztás

Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) Miskolc része, viszont a város belterületétől több kilométerre helyezkedik el. A Bükk-vidék egyik legmagasabban fekvő része, a Szinva és a Garadna patak összefolyásánál, a 2505-ös közút mentén. Idegenforgalmi szempontból jelentősége kiemelkedő, ez az egyik legjelentősebb turisztikai település a Bükk-vidéken.

Adottságai mindig is meg voltak, hogy a kirándulók számára remek kikapcsolódást nyújtsanak, viszont a nemrég átadott Zsófia-kilátó, a libegő, valamint a kalandpark, nem beszélve a kisvasútról már több napra is idecsábíthatja az érdeklődőket.

Mikor nőtt meg ennyire a népszerűsége? A trianoni békeszerződés létrejöttével a vagyonosabb polgárok elveszítették tátrai üdülőhelyeiket, Lillafüred pedig ezt pótolta az 1920-a évektől kezdve. Jóllehet a második világháború után áldozatául esett a hadászati és egyéb céloknak az itt létrejött sípálya, sífelvonó, viszont mára visszanyerte régi pompáját a hely.

A Palotaszálló 1935-ben

A Palotaszálló ma régi fényében tündököl, vége annak a korszaknak, amikor szovjet hadikórháznak használták. De működött szakszervezeti üdülőként is. Most nem csak megszállni érdemes, hanem sétálni egyet a különleges termeiben. A kisvasút is a 20-as évektől vált népszerűvé, de ugyanúgy megszenvedte a háborút. Viszont mára kihagyhatatlan élmény gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Augusztusban nyitott meg a Zsófia-kilátó, amit először 1900-ban adtak át. Később lebontották, hogy katonai bázist létesítsenek a helyén. A 2022-es terveknek köszönhetően ma ismét látogatható.

Zsófia-kilátó

Az itt található barlangokat már az ősember is hasznosította, lévén nyáron is 10 fok körüli hőmérsékletet biztosítanak. A Kecske-lyukban szinte egyedülálló módon, szabadon, felszerelés és vezetés nélkül járhatjuk be elődeink otthonát. A világviszonylatban is rendkívül ritka mésztufaképződmény, az Anna-barlang pedig nemcsak azért kihagyhatatlan program, mert növényi fosszíliákat láthatunk benne lépten-nyomon, de azért is, mert a Palotaszállóhoz tartozó Függőkert oldalában van a bejárata.

Az István-barlanghoz már távolabb kell merészkedni, viszont az itt található cseppkövek mindenképp megérik a túrát. Ahogy a Szeleta-barlang is rászolgál a befektett energiára.

A befagyott vízesés

Nem utolsó sorban pedig a Hámori-tó Lillafüred egyik büszkesége, és innen nem messze zubog le a mesterségesen kialakított lillafüredi zuhatag. A vízesés 20 méteres magasságával valóban elképesztő látványt nyújt, vízhozama a tavaszi olvadás utána legnagyobb. Előfordul, hogy keményebb teleken be is fagy, akárcsak a csónakázótó. Így nem kell aggódnunk, ha télen járunk erre, csodálatos látványban nem leszünk híján.

források: wikipedia.hu, drivemagazine.hu, MTI, fortepan

Kapcsolódó cikkek