Ha elszáll az Erasmus lehetősége, a miskolci egyetemisták mehetnek Üzbegisztánba és Moszkvába tanulmányútra?

Megosztás

A kormány ezt az uniós elvonást is győzelemként értékeli, de vajon a miskolci és más diákoknak megfelelő alternatívát jelent, ha a Sorbonne helyett Szamarkand, vagy Moszkva csodálatos területein ismerheti meg az oktatást? A Fidesz vezetésével ennyire irány a Kelet?

Az Erasmus ösztöndíj kérdése jelenleg a Nap a politika galaxisában: minden körülötte forog. Az Európai Bizottság január 9-én ugyanis úgy döntött, hogy 21 modellváltó magyarországi egyetemet kizár az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból is.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs úgy véli, az Erasmus-ügy nyílt hatalmi zsarolás. De cikkezett a fideszes média a napokban kettős mércéről, brüsszeli öngólról, és arról is, hogy az uniós vezetők a magyar diákokon akarják elverni a port, mivel a kormánnyal nem bírnak.

A finanszírozást ideiglenesen függesztették fel, mert összeférhetetlennek tartják, hogy a privatizált, de még állami finanszírozásban részesülő egyetemek kuratóriumaiba fideszes politikai kinevezettek kerültek.

A kormány egyfelől nagy erőkkel tárgyal, másfelől bejelentette, a program pénzügyi fedezetét biztosítja a költségvetés, ha az unió betart nekünk – erről beszélt többek között Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is az év első kormányinfóján. Az a költségvetés lehet tehát most a kulcs, amelyben nemrég még egyáltalán nem volt fedezet a tanárok béremelésére.

A közelmúltban mi is beszámoltunk róla, hogy a Miskolci Egyetem hallgatói különös hírlevelet kaptak a Neptun informatikai rendszerből január 13-án, amit a Tudományos és Nemzetközi Igazgatóság szignózott. Arról tájékoztatták a hallgatókat, hogy „az Erasmus+ program mobilitási ösztöndíjai továbbra is elérhetőek, a program megvalósítása zavartalanul folytatódik a következő félévekben is a jelenleg rendelkezésre álló mobilitási kereteknek köszönhetően”.

A dolog azért érdekes, mert hazánk 21 egyetemét időlegesen kizárták ebből a programból, ami az európai egyetemek közötti mozgást segíti. Tehát nem folytatódhat. Más szóval, ha a kormány bele is teszi azt a forrást, amit egyébként az unió biztosítana, kérdéses, hogy milyen partnerintézmények közül választhatnak majd a hallgatók. Legjobb esetben, ha a partnerségi viszony folytatódik, a program akkor sem az Erasmus+ lesz.

„A Miskolci Egyetem hallgatóinak például karácsony előtt pár nappal ajánlottak szamarkandi és moszkvai ösztöndíj-lehetőséget” – írta nemrégiben a Magyar Hang. Az információ az orosz és üzbég ajánlatokról szintén a Neptunon keresztül érkezett. Kérdés, ha csakugyan elesik hazánk a program kínálta lehetőségektől, a diákok beérik-e mondjuk a Sorbonne helyett Szamarkand felsőoktatási intézményeivel? – teszi fel a kérdést a Minap.hu.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek