Oroszországi ösztöndíjakra toboroz fiatalokat a Miskolci Egyetem

Megosztás

A háborús konfliktusok és az egyre szigorúbb Oroszországgal szemben hozott szankciók ellenére számos magyar felsőoktatási intézmény, többek között a miskolci is arra buzdítja a hallgatóit, hogy tanuljanak állami ösztöndíjjal orosz egyetemeken.

A különös ajánlatra olvasónk hívta fel a figyelmet. A beküldött fotó tanúsága szerint a Miskolci Egyetem belső levelezésében (Neptun) oroszországi ösztöndíjat kínál hallgatóinak.

Olvasónk képernyőfotója a visszautasíthatatlan ajánlatról

Egy kis utánajárás után kiderült, hogy akármennyire furcsának tűnhet az időzítés, a tandíjmentes, ingyenes lakhatást biztosító oktatás meglehetősen vonzó a fiatalok számára, elsősorban ázsiai és afrikai országokból özönlenek a jelentkezők.

De vajon hogyan alakul egy külföldi országból érkező diák sorsa a háború sújtotta Oroszországban? Erkölcsileg és emberileg van-e felelőssége egy olyan hazai oktatási intézménynek, amelyik csatornát és felületet biztosít egy ilyen – meglehetősen kockázatosnak tűnő – ajánlatnak?

Az orosz területeken élő külföldieknek egyrészt számolniuk kell az általános drágulással, hiszen a háború kilenc hónapja alatt mintegy 82 milliárd dollárt (32 430 milliárd forintot) égetett el Putyin, így a gazdaság egyre gyengébb lábakon áll.

Emellett a pénzmozgás sem biztosított: a The Guardian szerint az Egyesült Királyság hat orosz kereskedelmi bankot befagyasztott, az Egyesült Államok pedig blokkolta a Sberbank dollártranzakcióit, Oroszország legnagyobb bankját, amely az egyik legnépszerűbb a nemzetközi hallgatók körében.

Ám a kihívásoknak itt még koránt sincs vége: a haza utazás is egyre bonyolultabb és drágább.  – Korábban közvetlen járattal utazhattunk Hanoiból Moszkvába, de most már nem tehetjük meg. Dubajon vagy Bangkokon keresztül kell mennünk, és az sokkal drágább – mondta egy ösztöndíjas diák a Pie News nevű nemzetközi felsőoktatási szaklapnak.

Egy másik, neve elhallgatását kérő hallgató pedig elárulta, hogy mi az oka annak, hogy még nem gondolt arra, hogy elhagyja Oroszországot. – Még akkor sem akartam elmenni, amikor az első év végén megtörtént az ukrajnai invázió. Olyan ösztöndíjat kapok, ami teljes mértékben fedezi a tandíjat és a megélhetés költségeit. Hova is mennék?

Mindeközben arról keringenek a hírek, hogy az orosz egyetemi tisztviselők visszautasíthatatlan ajánlatokkal keresik meg a külföldi hallgatókat és a Daily Beast birtokába jutott információk szerint 5000 dollár üti annak a bátor fiatalnak a markát, aki csatlakozik a hadsereghez.

De aki elég türelmes, az akár egy fehérgalléros munkát is megcsíphet: az egyik hallgató arról beszél, hogy akad olyan csoporttársa, aki egyik pillanatról a másikra kapott egy jó beosztást a nagykövetségen. És ehhez csak egy dolgot kellett tennie: maradni és várni.

Az elmúlt években a Putyin-kormány különös hangsúlyt fektetett a külföldi hallgatók megnyerésére, a 2019/2020- as tanévben 315 000 nemzetközi diák tanult Oroszországban. Sőt, a közelmúltban tovább növelte az államilag finanszírozott helyek számát a nemzetközi hallgatók számára.

A rendkívüli igyekezetnek – a toborzáson kívül – van még egy egészen drámai oka: ennél egyszerűbb formája nemigen létezik egy oroszbarát elit kiépítésének a külföldi országokban.

Kérdéseinkkel megkerestük a Miskolci Egyetemet is, a válaszukra még várunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek