A Miskolci Egyetem hallgatói sem pályázhatnak az Erasmusra

Megosztás

Mivel a kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket, egyelőre kihagyják azokat az EU egyes oktatási- és kutatási projektjeiből – tudta meg a Népszava. Ezért nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból. A tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokat érinti.

A lap szerint erről az Európai Bizottság illetékesei december végén levélben értesítették többek között a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat.

A tiltás összesen 21 magyarországi egyetemet érint, ennyi működik ugyanis alapítványi formában. Az érintett egyetemek között van a Miskolci Egyetem mellett a Corvinus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, valamint a vidéki nagy egyetemek mindegyike, így mások mellett a debreceni, a szegedi, a pécsi, a győri Széchenyi István vagy például a soproni egyetem is.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott. Az azóta már modellt váltott Corvinus a legtöbb résztvevőt küldő három egyetem között volt. A Corvinust a Horizont-döntés is fájdalmas érinti: az intézmény 2014 és 2020 között 11 projektre 3,6 millió euró támogatást nyert a Horizont 2020 kutatási keretprogramból.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek