Álhír miatt volt a benzinkutak pénteki megrohamozása? Ki indította el? Tesztelik a lakosságot?

Megosztás

Az eddigi hivatalos verzió szerint elterjedt egy álhír, miszerint másnaptól kivezetik az ársapkát az üzemanyagokról. Sokan azonban jóval többet éreznek a pénteki történésekben. Például azt, hogy így oldják meg, hogy a lakosság még a végén örüljön is a benzináremelésnek, “hiszen legalább van”.

Hosszú sorok alakultak ki péntek este a benzinkutakon. Több töltőállomáson is sorok vártak a tankolásra, mert délután üzenetekben az az álhír terjedt el, hogy a kormány éjféltől eltörölheti az üzemanyagokra vonatkozó árkorlátozást – számolt be az RTL Híradó. Ez azonban nem volt igaz. A hvg.hu munkatársa szombaton öt MOL-kúton próbált meg 95-ös benzint tankolni – sikertelenül.

Gulyás Gergely miniszter viszont pár napja azt mondta, ha a MOL nem tudja garantálni az ellátást, lépni kell és ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül, kénytelenek lesznek változtatni. Úgy fogalmazott, „most valóban aggasztó hírek vannak”. A kijelentés után a MOL így reagált a hvg.hu-nak Gulyás szavaira: “Érkeznek az európai szankciók, melyek hatásait még nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy február 5-e után – amikor az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról – negatív következményekkel kell számolni. Az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyag importot, amely 2-3 hónapot vesz igénybe”.

A MOL szombaton csak annyit írt, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik, a tanker autóik folyamatosan úton vannak, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik, és csúcsra járatják a logisztikai kapacitásukat.

Az Agrárminisztérium az RTL Híradó kérdésére azt válaszolta, hogy a december 5-én életbe lépő brüsszeli olajszankciók már most megnehezítik Magyarország kőolajellátását is, noha Szijjártó Péter szombat esti bejelentése szerint ugyan a hétfőn életbe lépő uniós szankciók alól mentességet kapott Magyarország. Februártól viszont az orosz olajból készült üzemanyagokkal az országok között sem lehet kereskedni. Ez már a MOL-t is érinti majd, mert több országban is van finomítója.

Az ársapkát legutóbb december 31-ig hosszabbította meg a kormány.

Az RTL Híradója most talált egy másik okot arra, hogy miért alakulhattak ki sorok a benzinkutaknál a hétvégén több városban is. Valaki pénteken egy olyan körsmst indított útjára, amely azt állította, hogy már másnap kivezethetik az ársapkát.

A hozzászólók egészen más szemszögből látják a pénteki történéseket:

“‘a MOL nem tudja garantálni az ellátást,”
‘Hivatalos: Több száz benzinkutat vásárolt a Mol Lengyelországban’ Index 2022.12.01

Ezek szerint csak Magyarországon nem tudja biztosítani az üzemanyagellátást???”

“Gulyás Gergely miniszter viszont pár napja azt mondta, ha a MOL nem tudja garantálni az ellátást, lépni kell és ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül”

“Álhír miatt rohamozták meg a benzinkutakat pénteken”

gulyásgeri álhíreket terjeszt?”

“Melyik álhír?

– Nem tud teljes kapacitáson finomítani a MOL.
– Nem tudja a MOL a teljes magyar igényt kielégíteni.
– A MOL lengyel benzinkutakat vett, azt is el kéne látnia.
– Üzemanyaghiány van a hazai benzinkutakon.
– Sorok vannak a hazai benzinkutakon.
– Közgazdasági alaptétel: a hatósági ár elvezet az áruhiányhoz!

???

Gondolkodni azért még szabad?!

???”

“Azért lesz vége az ársapkának, mert szóltak Orbánnak, hogy ha nincs sapi, sok-sok milliárddal több pénzhez juthat úgy, hogy ráfoghatja Brüsszelre, a szankciókra.
Ez lesz az ok, nem a fenntarthatatlanság, vagy a nemlétező hiány.”

“Így kell előkészíteni a hatósági ár kivezetését. Győzelemnek lesz beállítva, hogy van üzemanyag, az ár meg nem számít.”

“….áhhh, ne aggódj, a feketeōves fideszbirkák hibátlanul nyomják a prūsszelszankciós mantrát, nekik így is minden a legjobb.”

“Ehhez hozzájárult Gulyás G. félreérthető, vagy nagyon nem félreérthető mondata is, az 5-én életbelépő olajszankciókról.
Várják a MOL közleményét a belföldi ellátás folyamatáról. Gulyás ba’ meg! Arról a MOL-ról pofázzátok, hogy függetlenül működik a kormánytól, amelyik nemzetközi körözés alatti vezetőjének átjátszottátok a repülőgépgyárat. Tizedszázalékokra van a meggyőződésem a száz százaléktól, hogy a finomító körüli duma hozzátok köthető akció, amivel az unió ellen játsszátok ki a zembereket.
Főleg úgy, hogy a MOL külföldi kútjaihoz zavartalan a szállítás.”

Kapcsolódó cikkek