Bezár az ország! Térképen megnézheti a Fidesz által teremtett rezsiválság áldozatait

Megosztás

Október óta folyamatosan, sorra zárják be az önkormányzati fenntartású, illetve független intézményeket, amelyekről a Fidesz-kormány úgy határozott, kikerülnek a rezsivédelem alól. Uszodák, múzeumok, közintézmények, de már rendőrségi épületek és postahivatalok is. A kormánypárti és az ellenzéki vezetésű települések is egyformán érintettek.

Természetesen elhihetjük, hogy mindenért kizárólag (az egyébként a Fidesz által is mindig megszavazott) a brüsszeli szankciók és a háború felelősek, de vajon miért csak Magyarországot vágta ennyire gyomron ez a háború? A választ tudjuk, de az M1-en sosem fognak erről beszélni, hogy Orbánék bármiért is hibásak lennének, mindig csak mások.

A K-Monitor az Átlátszóval közösen október óta gyűjti a bezárásokról szóló híreket egy térképen.

Legutóbb több több tucat falusi takarékot vittünk fel. A “vidék bankja”, amelyet Mészáros Lőrinc Lőrinc MKB-jával jelentős kormányzati közreműködés mellett építettek össze egy Magyar Bankholdinggá, szeptember óta tömegesen zárja be a vidéki fiókjait. Ezek közül sok helyen a készpénzfelvétel lehetősége is megszűnik, ráadásul ezek a fiókok közül több az elmúlt években már megszüntetett fiókok miatt sok környező kistelepülést is kiszolgált, így van, ahol a járásszékhelyig kell utazni a pénzügyek intézéséhez. Mindezt úgy, hogy a Bankholding tavaly 65 milliárd forintos nyereséggel zárt úgy, hogy sok kistelepülés is itt vezette a pénzügyeit. A “racionalizálásssal” párhuzamosan a bank a NER közeli beruházások (pl. Tiborcz István szállodáinak) hitelezője.

A legtöbb bezárás egyelőre az önkormányzati kulturális-közösségi intézményeket érintette. Nekik a rezsicsökkentés alóli kikerülés után, az energiaszerződések leketyegésével tíz-hússzorosára is megnőttek a rezsiköltségei (+ ÁFA), így a csőd elkerülése miatt nem igazán van más lehetőségük, mint bezárni, amit lehet, hiszen fő bevételi forrásuk, az állami feladatfinanszírozás nem követte le a költségek növekedését, helyi adót emelni pedig ma csak nagyon óvatosan lehet. A rezsi ráadásul nem az egyetlen növekvő tétel a helyi büdzsékben, az infláció miatti bérigényeket is ki kell elégíteni a működőképesség fenntartásához.

Ráadásul az önkormányzatoknál kopogtatnak támogatásért az alapellátó házi- és fogorvosok, és a szociális szolgáltatásokat (pl. hajléktalanellátás) nyújtó civil szervezetek is. Az állam idén egyáltalán nem ígért támogatást, a jövő évről is csak tárgyalások folynak, ez alól néhány uszoda jelentett kivételt. A jelenlegi helyzet csalóka, hiszen több nagyvárosba csak januártól gyűrűzik be igazán a pénzügyileg fenntarthatatlan rezsiáremelkedés, de érdemes a térképen Miskolc, Szeged vagy Nyíregyháza városát szemügyre venni, ahol már most tömegével vannak bezárt intézmények. Állami oldalról a szociális válságkezelésben (erről már törvény is született) leginkább kompetens önkormányzatok kivéreztetése folyamatosan, a szemünk láttára zajlik.

Ide kattintva megtekinthető a térkép, ami sajnos folyamatosan bővül.

Kapcsolódó cikkek