Bejelentés: a tojás és a krumpli is ársapkát kap

Megosztás

A szerdai Kormányinfón kiderült, mely termékek lesznek még hatósági árasok mostantól.

Az elmúlt hetekben előbb Orbán Viktor kormányfő, majd Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is beszélt arról, hogy rövidesen újabb élelmiszerek kaphatnak ársapkát. A szerdai kormányülésen erről is szó esett, az ottani döntésekről pedig Gilyás Gergely adott tájékoztatást a Kormányinfón.

Mint a miniszter elmondta, a szankciós infláció a legnagyobb probléma, már az megdobta a gáz árát, hogy az unió bejelentette, akar egy kilencedik szankciós csomagot, mondta Gulyás. A miniszter szerint amíg újabb szankciók lesznek, addig szankciós infláció ez, de a magyar kormány a jövő év végére a felére akarja leszorítani az infláció mértékét. Ezért tartják fenn az árstopokat, mondta Gulyás.

A kormány arra jutott, hogy újabb két termékre terjesztik ki az árstopokat: ez a tojás és a burgonya. Ezeknél a 2022. szeptember 30. napján bruttó kiskereskedelmi árnál ezek ára nem lehet magasabb.

Később a miniszter azt is megerősítette, hogy az ársapka csak az M-es tojásra és a kései burgonyára vonatkozik, az újkrumpli és az édesburgonyára tehát marad piaci áron. A részletek a kormányrendeletben lesznek benne.

Gulyás arról is beszélt, hogy a kormány arról is döntött, hogy a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem a rezsinél. Mivel az energia drágább lett, így a kormány csak drágább áron vehet áramot, de ezt a lakosság nem érezheti meg, mondta Gulyás. Mindehhez viszont pénz kell az államnak is, ezért extraprofitadót vetnek ki továbbra is, aminek 40 milliárd forint lesz a mértéke 2022-ben és 2023-ban is.

További részletek a Kormányinfón elhangzottakról a Telex percről percre tudósításában!

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek