“Az mRNS-vakcinák megzavarhatják a normális menstruációs folyamatot”

Megosztás

Ez az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatainak eredménye. Átmenetileg erősebb vérzést tapasztalhatnak a nők, a hosszabb távú hatásokat természetszerűleg még nem is ismerhetjük így két év után.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerek alkalmazásárért felelős kockázatértékelési bizottsága, a PRAC azt javasolta, hogy a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcináinak esetében vegyék fel a mellékhatások közé az átlagosnál erősebb menstruációs vérzést – derült ki az EMA közleményéből.

A menstruációs zavar – ami a szokásosnál nagyobb mennyiségű vagy hosszabban fennálló vérzést takar – ismeretlen gyakoriságú, de előfordult az első és második dózis, valamint az emlékeztető oltás esetében is.

A PRAC a rendelkezésre álló adatok, köztük a klinikai vizsgálatok során jelentett esetek és az orvosi szakirodalomból származó megállapítások áttekintése után véglegesítette az értékelést.

Az adatok áttekintése után a bizottság arra a következtetésre jutott: valószínűsíthető, hogy az erős menstruációs vérzés előfordulása összefüggésben áll ezekkel a vakcinákkal, ezért javasolta a terméktájékoztató frissítését.

A bizottság végül kiemelte: az összegyűjtött adatok csak megerősítették, hogy a vakcinák előnyei nagymértékben meghaladják a kockázatokat. (via Telex)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek