Abortusz jogokért tüntetnek ma a parlament előtt

Megosztás

Ma van a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapja, és mára szerveztek tüntetést a hazai civil szervezetek a legális és biztonságos abortuszhoz való hozzáférésért a Parlament elé.

Felhívásukban azt írják, „a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait”: 2012-ben betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását; a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni – rendszeresen megszégyenítik a terhességmegszakításra váró nőket; a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik, és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés.

Itthon más aktualitása is van a tüntetésnek: a szívhangtörvény néven emlegetett rendeletmódosítás, amelyet a Magyar Közlöny tette közzé szeptember 12-én, három nappal később pedig már életbe is lépett. Ennek értelmében az abortusz előtt álló nőknek még egy procedúrán át kell esniük a műtét előtt, kötelezően be kell mutatni nekik a magzati életfunkciókat.

A 444.hu egy korábbi cikkékben Petrás Boglárka, a tüntetést is szervező Patent Egyesület munkatársa azt mondta, a törvénymódosítás hosszú évek óta tartó „lopakodó szigor” része, a kormány apró, alattomos lépésekkel teszik egyre nehezebbé és egyre nehezebben elérhetővé az abortuszt a nők számára.

A tiltakozás este 6-kor kezdődik a Demokrácia téren, a Parlament előtt.Nagyjából senki sem számított rá, hogy a kormány pont most és pont így áll elő az abortusztörvény módosításával. Sőt, Semjén Zsolt júliusban a Telexnek még azt mondta, a társadalom hozzáállása miatt itthon jelenleg nem aktuális az abortusztörvény szigorítása. Azt, hogy az új irányelv mennyire a semmiből jött, jól mutatja, hogy egy 2017-ben megszűnt szervezet volt az egyetlen, akivel papíron konzultáltak róla – a Bábaszövetség volt elnöke később azt mondta, ha még létezne a szövetség, akkor sem fogadnák el a módosítást – és kiderült, a szívhangtörvény még jogszabályt is sért.

Forrás: 444.hu

Related posts