Tüntetés lesz az abortusz szigorítása ellen

Megosztás

Tüntetés lesz két hét múlva, szeptember 28-án az abortuszrendelet módosítása ellen. Az eseményt a Patriarchátust Ellenzők Társasága jogvédő egyesület (Patent) szervezi, a pontos helyszín még nem ismert, azzal kapcsolatban a Facebook-esemény szerint később adnak tájékoztatást.

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn közzétett rendelete szerint ezentúl az állapotos nőnek be kell mutatnia egy olyan, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet, amely rögzíti, hogy a nő számára az egészségügyi szolgáltató “a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta”, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kötelező lesz meghallgatni a magzat szívhangját.

A Patent Egyesület szerint a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait. A Facebookon azt írják, hogy

  • 2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;
  • a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;
  • a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik;
  • és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés.

A szervezet szerint akkor csökkenne az abortuszok száma, ha „méltó és biztonságos életkörülményeket biztosítanának a gyereket vállaló nőknek, mindenki számára hozzáférhetővé tennék a fogamzásgátlást, és a szexuális felvilágosítással foglalkozó civilek ellehetetlenítése helyett minden fiatal számára biztosítanák a korszerű szexuális nevelést”.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek