Az új brit királyt III. Károlynak hívják

Megosztás

II. Erzsébet királynő halálát követően hivatalosan is bejelentették, hogy az új brit uralkodó III. Károly néven lép majd a trónra. A 73 éves walesi herceg II. Erzsébet elsőszülött fiaként az első helyen volt a trónöröklési rendben. Hetven évig volt trónörökös, ez messze a leghosszabb idő a brit monarchia történetében. Mint a Brit Nemzetközösség feje, Károly 56 ország és 2,4 milliárd ember uralkodója lett.

III. Károly király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatta volna. Liz Truss brit miniszterelnök még az udvar bejelentése előtt felfedte a döntést, a Downing Streeten elmondott megemlékező beszédében ugyanis már III. Károlyként üdvözölte az új uralkodót:

„Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúsággal tölt el engem és családom minden tagját. Mélységesen gyászoljuk egy nagyra becsült uralkodó és egy szeretett édesanya halálát. […] A gyász és a változás ezen időszakában családomat és engem vigasztalni fog és erőt fog nekünk adni a tudat, hogy a királynőt oly sokan tisztelték és szerették.”

(A Telex fordítása)

Az új trónörökös Károly fia, a 40 éves Vilmos herceg.

Kapcsolódó cikkek