Elhunyt II. Erzsébet brit királynő

Megosztás

Elisabeth Alexandra Mary Windsor, a későbbi II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született Londonban. Születésekor még messze állt a koronától: nem apja, a későbbi VI. György, hanem nagybátyja, a későbbi VIII. Eduárd volt a trón várományosa.

V. György halálakor legidősebb fia, Eduárd lépett a trónra 1936 januárjában, azonban uralkodása nem tartott sokáig. Még az év decemberében lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy kétszeresen elvált amerikai színésznőt (Wallis Simpsont), aki nem volt arisztokrata származású. Albert yorki herceget VI. György néven koronázták meg 1937-ben. Így vált lánya, Elisabeth trónörökössé. Később II. Erzsébet éppen Kenyában járt 1952 februárjában, amikor férje, Fülöp herceg elmondta neki, hogy apja, az 56 éves VI. György meghalt. Így a még mindig csak 25 éves hercegnő lett Nagy-Britannia királynője. 

„Békében ment el a királynő ma délután”

– jelentette magyar idő szerint 19.30-kor a Buckingham palota közleményében. Azt is hozzátették, hogy az új király, Károly, feleségével, Kamillával csütörtökön még Balmoralban marad, majd pénteken visszatérnek Londonba.

II. Erzsébet volt a leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó.

Kapcsolódó cikkek