Kósa államtitkot sértett? Három évet is kaphat érte, amiért elárulta, hogy a belügy megvette a Pegasust

Megosztás

Így legyen szavahihető az ember Magyarországon. Az ügyben talán először egy fideszes politikus mondott egyetlen őszinte mondatot, azzal is államtitkot sérthetett. A megfigyelési botrány egyik nagy vesztese Kósa Lajos lehet, aki vélhetően már bánja, hogy elhintette azt az ominózus mondatot.

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke azt írta, Kósa Lajos minősített információt hozott nyilvánosságra, amikor elmondta, hogy a Belügyminisztérium vette meg a Pegasus nevű kémszoftvert, amivel több száz magyar állampolgárt figyelhettek meg. Ezért szerinte a Fidesz alelnöke a büntető törvénykönyv alapján minősített adattal való visszaélés miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Egyébként Stummer a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként meg tudja erősíteni, amit Kósa Lajos mondott. Sőt, ő látta a szerződést is a bizottság legutóbbi, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál tartott kihelyezett ülésén. A jobbikos képviselő azt ígérte, megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Pintér Sándor belügyminiszter nyáron az RTL riporterének azt mondta, már az is törvénysértést követhet el, aki kérdez a Pegasusról: „A nemzetbiztonsági bizottság ülésére én elmentem, sajnálatos módon nem tudtam válaszolni. Mindezekre a kérdésekre, egyszer és mindenkorra szeretném jelezni, hogy csak ott vagyok hajlandó válaszolni. Azért, mert jogilag én megsértenék egy államtitkot. Na most, hogyha én megsérteném, akkor önt mint felbujtót ezért felelősségre kellene vonni, mert engem egy államtitok megsértésére próbál rávenni. Tekintsünk el ettől a kérdéstől.” (444.hu)

Kapcsolódó cikkek