Orvvadászokat akartak leleplezni, amikor váratlanul vezető politikusok érkeztek

Megosztás

Úgy tűnik, ez bevált gyakorlat lehet Közép-Európában. Amint a volt szlovák miniszterelnök is kétséget kizáróan lebukott, arra hivatkozott, hogy törvénytelenül hallgatták le őt és különben is a leleplező újságíró lapja a Soros-hálózat tagja. Az, hogy ők maguk éppen egy hatalmas törvénytelenséget tettek, szóba sem került, majd elviharzott a sajtó elől.

Egy vadászházban felvett videó okozott újabb botrányt Szlovákiában. A felvételen a volt miniszterelnök, Robert Ficon egy helyi oligarcha társaságában egyeztetett egy büntetőügy befolyásolásáról. Az Új Szó összefoglalója szerint a felvételek idén július és szeptember között készültek egy Léva közelében található hétvégi házban, amit azért kameráztak be a bíróság engedélyével, mert a rendőrök a környéken zajló orvvadászok ellen nyomoztak.

Fico: Ha Orbán kezet ad valamire, az másnap is érvényes | 24.hu
Miért van az, hogy akikkel Orbán barátkozik, sorra buknak le külföldön is valami turpisság miatt?

A felvételek végül a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészéhez kerültek, aki szerint a videók igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a nyomozókat és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit.

A videókon Fico és volt belügyminisztere, Robert Kaliňák látható, amint két ügyvéddel egyeztetnek, akik közül az egyik egy korrupcióval vádolt rendőrfőnök fia. A volt belügyminiszter kihallgatása előtt éppen arról beszéltek a vadászházban, hogy milyen verzióval kellene előállnia, mivel korábban ő nevezett ki egy olyan magas beosztású tisztviselőt, aki már beismerte, hogy kenőpénzt fogadott el, és azóta már a korábbi egykori speciális ügyészre is rávallott. Végül arra jutottak, hogy a kinevezést egy olyan rendőrségi vezetőre kell fogni, aki azóta már öngyilkos lett a vizsgálati fogságban.

Egy másik felvételen pedig Fico beszélget arról egy oligarchával, Miroslav Bödörrel, hogy Bödör majd embereket szervez a Fico által szervezett szeptemberi tüntetésre.

 Robert Fico  Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A felvételek előkerülése után Fico azzal vádolta az ügyészséget, hogy szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, miszerint a felvételek véletlenül készültek. Szerinte a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Az Új Szó szerint nagyon ideges volt, amikor a tartalmi kérdéseket firtató újságíróknak beszélt erről. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyeket a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek