A kormány éppen most szünteti meg a városi kórházak pénzügyi önállóságát, teljes központosítás kezdődik

Megosztás

Természetesen ismét mindent villámgyorsan, még a választások előtt le kell zavarni. Több tucat városi kórház érintett, nem meglepő módon a közmédia nemigen reklámozta az újabb központosító lépést, pedig heteken belül megtörténik. Minden ismét nehezebb lesz, mint eddig.

Decemberig, de legkésőbb januárra szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát – írta szerdai reggeli cikkében a Népszava. A lap szerint az „integrációval” körülbelül hatvan-hetven kórház gazdasági, közbeszerzési és személyügyi, valamint informatikai feladata kerül a megyei, illetve a fővárosban a centrumkórházakhoz.

A cégtábla ugyan marad a kórház homlokzatán, és lesz főigazgatója is, de gazdasági, pénzügyi szervezete, önállósága nem lesz az érintett intézményeknek

– írta a lap.

Az átalakításról szóló, több száz oldalas forgatókönyvet állítólag a múlt héten kapták meg a centrumok. Ebben az országos kórházi főigazgató azzal is indokolta a változást, hogy „a városi intézmény főigazgatója munkaidejének azon részét, amit eddig a működtetéssel töltött, ezentúl a betegellátás színvonalának növelésre tudja majd fordítani.”

A Népszava szerint a városi kórházak megyeiekbe történő integrálása már a járvány alatt megtörtént, ám a gazdasági jogosítványok átcsoportosítása még zajlik. A fővárosban kicsit bonyolultabb ez a feladat, mert a négy centrumhoz, a Dél-Pestihez (egykori Szent László, Szent István), az Észak-Közép Budaihoz (egykori Szent János) és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjához sorolták be az összes fővárosi és a Pest-megyei fekvő-betegellátót.

Úgy tudni, hogy a Szent Imre kórház egyelőre önálló marad, mivel ez az intézmény adja majd a szuperkórházként megépülő Dél-budai Centrumkórház szakmai bázisát. A tervezett integrációból az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek kórházai, valamint a honvédelmi miniszter irányítása alatt álló Honvédkórházhoz rendelt Uzsoki, a fővárosi Károlyi, valamint a váci, és a kistarcsai kórházak is kimaradnak a lap szerint.

A lapnak nyilatkozó szakemberek nem lelkesednek a folyamat miatt. Példaként hozzák fel, hogy nem valószínű, hogy „a fővárosban lévő Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet menedzsmentje gyorsan és rugalmasan lesz képes reagálni arra, ha eltörik egy vízcső a Veszprém megyében lévő farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben.”

A nagy átszervezéssel a Dél-Pest Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézethez rögvest 5667 ágyat és évente 56,2 milliárdos költségvetést rendeltek. Ugyanis ehhez tartozik a Bajcsy, a Jahn Ferenc Dél-Pesti kórház, a Péterfy, illetve a hozzá tartozó országos baleseti intézetet, valamint a ceglédi és nagykőrösi városi kórház is.

A lap több főigazgatót is megkeresett, de névvel senki nem mert nyilatkozni. Néhányan megjegyezték viszont, hogy a sajtó csak alig foglalkozik a nagyszabású átalakítással. Volt, aki pedig úgy fogalmazott: átstrukturálás inkább többe fog kerülni, mint kevesebbe, az új rendszer pedig nehezebben működik majd. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek