Érkezik Semjén törvényjavaslata: az állam elővásárlási jogot szerzett több nagy és értékes, jó helyen levő ingatlanra, Tokaj is érintett

Megosztás

Újabb meglepetés a magyarok számára az Orbán-kormánytól. Lehet találgatni, mi állhat a háttérben.

A nyáron megváltoztatott örökségvédelmi szabályozás a 200 négyzetméternél nagyobb ingatlanokat érinti a Duna-partok, a budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszínein.

Még 2017 decemberében az Országgyűlés elfogadott egy törvényt, amelyhez a kormány készített egy végrehajtási rendeletet is. A nagy visszhangot kiváltó szabályozás szerint a világörökségi területeken álló egyes ingatlanokra az államnak ezentúl elővásárlási joga lesz. Latorcai Csaba, aki akkor még a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára volt, gyorsan igyekezett megnyugtatni a kedélyeket: a törvény a lakásokat, a lakóházakat, a termőföldeket és az erdőgazdasági területeket nem érinti. 

Mint a kormány akkor közölte, a szabályozás célja az volt, hogy a Duna-partok, a budai Várnegyed és az Andrássy út, illetve egyes vidéki helyszínek (például Tokaj) esetében a kormány megakadályozza, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy azokat a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel.

Elővásárlás

Az elővásárlási jog pedig azt jelentette, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladná az ingatlant, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített feltételekkel az állam nyolc napig beléphet a vevő helyére. Az idén nyáron aztán sok magyar ingatlantulajdonos lepődhetett meg. Hiszen a korábbi tájékoztatással ellentétben a nagy, egészen pontosan

a 200 négyzetméternél nagyobb lakások tulajdonosai arról kaptak hivatalos értesítéseket, hogy az ingatlanjaikra az állam elővásárlási jogot szerzett.

Ahogy egyik beszélgetőpartnerünk elmesélte, nem volt jó érzés a levelet olvasni, a kommunizmus, az államosítás, illetve az állam túlterjeszkedése jutott az eszébe.

Noha természetesen az állami elővásárlási jog nem „államosítás”, de azért egy adásvételi folyamatban így is zavart kelthet az eladó és a vevő oldaláról is, ha ott van kockázatként, hogy az állam belép a folyamatba. Mint beszélgetőpartnerünk elmondta, igazán nem is értette, hogy az államnak ehhez mi köze, hogyan is került az ő magántulajdona környékére.

Az új szabály

Mint a parlament honlapjáról kiderül, az összetett törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be.

Az ezt beiktató jogszabály a 2021. évi CI. törvény egyes vagyongazdálkodási kérdésekről, illetve egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról címet viselte. Az itt olvasható szöveg elég egyértelműen fogalmaz.

A világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény úgy egészül ki, hogy a magyar államot elővásárlási jog illeti meg az ingatlan-nyilvántartásban kivett lakóház fő rendeltetési jellegű, valamint a 200 négyzetmétert meghaladó alapterületű, lakás rendeltetésű azon ingatlan vonatkozásában, amely a budapesti Duna-partok, a budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszínen található. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek