Ingyenes vidéki lapokat indít Rogán Antal barátja, érkezik a Miskolci Hírlap is

Megosztás

Jó eséllyel már a 2022-es választások előtt jönnek az új helyi médiumok.

A Pesti Hírlap mintájára Győrött, Pécsett, Kecskeméten, Nyíregyházán és több más magyar nagyvárosban is helyi újságokat indít a Michaeli, Schwartz & Brit Media, mely ezáltal a megyei lapok kiadójaként is ismert, kormányközeli KESMA versenytársává válik.

Media1 megtudta, hogy a Pesti Hírlapot és a 168 Órát, valamint az ELLE és az ELLE Decoration című magazint is tulajdonló Michaeli, Schwartz & Brit Media (korábbi nevén Brit Media), azaz a sajtóban Rogán Antal barátjaként is ismert Schabi Michaeli (Schabtai Michaeli) üzletember és Milkovics Pál közös vállalkozása új helyi médiumok elindítását tervezi még a közeljövőben, tehát még az országgyűlési választásokat megelőzően, méghozzá:

  • Pécsi Hírlap,
  • Nyíregyházi Hírlap
  • Miskolci Hírlap
  • Kecskeméti Hírlap,
  • Kaposvári Hírlap
  • Győri Hírlap
  • Egri Hírlap
  • Debreceni Hírlap
  • Békéscsabai Hírlap
  • és Soproni Hírlap neveken.

Ingyenes, nyomtatott lapokról van szó

Megtudtuk azt is, hogy az új lapokat a Pesti Hírlap mintájára tervezik elindítani, vagyis a Pesti Hírlaphoz hasonlóan ingyenesen lesznek elérhetők az olvasók számára, a lapok finanszírozását hirdetési bevételekből képzelik el.

Bár levédték a kapcsolódó internetes végződéseket is (például pecsihirlap.humiskolcihirlap.hu, gyorihirlap.hu stb.), a fő hangsúly kifejezetten a nyomtatott lapon lesz, ebben látják az üzleti potenciált. Megtudtuk azt is, hogy az újságokban lesz központi (országos, tehát valamennyi lapban megjelenő) és kifejezetten az adott városok lakóinak szóló helyi tartalom is.

A Media1 telefonon elérte Milkovics Pált, a médiavállalat társtulajdonosát és vezérigazgatóját, de nem kívánt érdemben nyilatkozni. Miután rákérdeztek a megszerzett információkra, nem tagadta, hogy lapindítási terveik vannak vidéken, ám érdemben ezután sem nyilatkozott.

Más forrásból úgy tudják, hogy az említett printlapok akár már a közeljövőben elindulhatnak, tehát még a 2022 tavaszi országgyűlési választásokat megelőzően.

Rogán Antal barátja és Milkovics Pál ingyenes konkurenciát támaszt a fizetős és ingyenes KESMA lapoknak

A vidéki újságok elindítása azért érdekes, hiszen Magyarországon jelenleg a megyei-regionális lapok mind a kormánypárti KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) / illetve a Mediaworks nevű médiaholding alá tartoznak (például Fejér megyei Hírlap, Vas Népe, Napló stb.)

A megyei lapok példányszáma folyamatosan esésben van, ami arra utal, hogy üzletileg egyre kevésbé érdemes ezeket megjelentetni, de politikai hasznuk is folyamatosan csökken, így hosszútávú fenntarthatóságuk egyre kérdésesebb.  (A megyei lapok esését nemrég a Budapesten zajló ARC kiállításon kihelyezett plakáton is megmutattuk.)

A KESMA / Mediaworks ezenkívül nemrég néhány olyan városban, ahol a Fidesz rosszul szerepelt az önkormányzati választásokon, ingyenes lapokat is indított City néven, valamint még korábban Budapesten visszahozta a pár éve, a G-napot követően bezárt Metropolt.

Kapcsolódó cikkek