Fekete-Győr: lemond, lemondatják, bizalmi szavazást kér?

Megosztás

Az előválasztáson az volt a prioritás, hogy minél több jelölt legyen, ebből a szempontból közepes teljesítményt nyújtott a Momentum, ami „oké eredmény, rendben van” – értékelte a párt választási teljesítményét Fekete-Győr András pártelnök egy budapesti háttérbeszélgetésen – írta meg a Telex. Saját, miniszterelnök-jelölti célkitűzése viszont „nagyon nem sikerült”, mondta. Elképzelhető, hogy bizalmi szavazást kér majd a küldöttgyűléstől.

Az 54 körzetből, amiben elindult a párt, 10 alatti elnyerése lett volna a kudarc, 20 fölötti a siker. A realizálódott 15 megnyert körzet tehát ezek – és a matematikai logika – szerint közepes eredmény. Ráadásul a párt úgy számol, hogy ebből a 15 körzetből 5 biztosan mandátumra váltható- hangzott el a beszélgetésen.

A „biztosan mandátumra váltható” fogalomkör az ötpárti előzetes esélyszámításokon kialakult A-B-C-D-E kategóriából az A-B-t jelenti, ami a szinte biztosan és a valószínűleg az országgyűlési választáson nyerhető körzeteket takarja. (A C a billegő, a D-E az esélytelen körzet. Budapesten minden választókörzet A vagy B.) Ezek alapján a pártelnök szerint a Momentumnak 15-20 mandátum elnyerésére lesz lehetősége a 2022-es választásokon.

A miniszterelnök-jelölti versengésben elért utolsó, ötödik hely, a szavazatok 3,4 százaléka viszont a választás negatív része volt – mondta Fekete-Győr. Kiderült, hogy az emberek a tapasztalatra, kormányzóképességre, illetve ezek látszatára szavaztak, így a Momentum támogatói a párt sejtése szerint inkább szavaztak Karácsony Gergelyre és Márki-Zay Péterre.

A kérdésre, hogy a miniszterelnök-jelölti kudarc miatt lemond-e, Fekete-Győr a következő lehetőségeket vázolta:

lemondhatna, megfutamodhatna a felelősség elől – de a lemondás szerinte ilyen esetben a gyávák útja,

a küldöttgyűlés dönthet úgy, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene – de ezt nem tartja valószínűnek,

ő maga is kérhet bizalmi szavazást a küldöttgyűléstől – erre szükség lehet, ez lehetséges szcenárió szerinte.

Kapcsolódó cikkek