Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jelenleg is tárgyalnak a visszalépésről, az elemzők találgatnak

Megosztás


A Magyar Hang pénteken azt írta, hogy Márki-Zay Péter saját közvéleménykutatást rendelt, hogy megmérjék, mekkora a támogatottsága. Nem tesz másként Karácsony Gergely sem. Sajtóértesülések szerint az ő környezetében is mérik, kinek van nagyobb esélye. Így valószínűleg csak utána lehet ebből végleges megállapodás.

„Márki-Zay most kapott nagyon sok másodlagos preferenciás szavazatot, sokan olyanok szavaztak rá, akiknek nem ő az elsődleges preferenciájuk, de tudták, hogy az első fordulóban megtehetik, hogy nem az elsődlegesre szavaznak. Nagyon sok Márki-Zay szavazó van, aki most Márki-Zayra szavazott, de valójában Karácsony szavazó Budapesten. Vidéken van egy ugyanilyen Jakab-Márki-Zay dimenzióban is”

– mondta Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója a 168 Órának.

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai elemzője A HVG-nek adott nyilatkozata szerint ebben a most folyó alkuban Karácsony mozgásterét szűkíti, hogy rosszul szerepelt vidéken, bár Márki-Zay sem túl jól, viszont az ő eredménye talán településtípusok szerint kiegyensúlyozottabb.

„Szigorúan a matematika azt diktálná, hogy a kevesebb voksot kapó Márki-Zay lépjen vissza, de ő a várakozásokhoz képest nagyon jól szerepelt, és most nyilván magabiztosabb a 20 százalék feletti eredményével, mintha csak éppen 15 százalék fölötti arányt ért volna el”

– mondta Virág.

Karácsony mellett szól viszont, hogy ő a tapasztaltabb, rutinosabb politikus, ismertebb országosan, ő tölti be a közvetlenül választott legmagasabb közjogi pozíciót, a főpolgármesteri posztot – állapította meg a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Hozzátette: ezt Márki-Zay is érezheti, hiszen a csütörtök éjjeli eredményközlés utáni első nyilatkozatában még arról beszélt, hogy visszalépésekről kell tárgyalni, nem sokkal később viszont már a maga visszalépéséről beszélt, és ehhez feltételeket is szabott.

Szintén a HVG-nek emelte ki Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója azt a nem elhanyagolható tényt is, hogy Karácsony sokkal több voksot kapott az első fordulóban Márki-Zaynál,

„azaz a választói akarattal szembenne, ha a nagyobb lépne vissza a kisebb javára.”

Kapcsolódó cikkek