Megkezdődött az előregisztráció az ellenzéki előválasztáson online szavazók számára

Megosztás

Hétfőn elindult az előregisztráció az elovalasztas.hu weboldalon azok számára, akik online akarnak részt venni az ellenzéki előválasztáson – írja a hat ellenzéki párt: a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZ és a Párbeszéd közös közleménye a Telex.hu szerint.

Az online szavazási rendszert az aHang készítette el az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottsággal együttműködve. Az online szavazási rendszer a személyes szavazás digitális változata, a szavazás során a választónak ugyanazokra a dokumentumokra van szüksége, mint a személyes szavazás során: lakcímkártyára és egy fényképes, hivatalos igazolványra.

A szavazókat egy véletlenszerűen kiválasztott szavazóbiztos azonosítja a szavazás előtt. Az azonosítás nem személyesen, hanem digitális videókapcsolaton keresztül történik, ezért az online szavazáshoz szükséges webkamera vagy mobiltelefon, esetleg tablet kamerája, valamint megfelelő internetkapcsolat.

Mivel a szavazóbiztosok kapacitása korlátozott, ezért online szavazás esetén előregisztráció segíti a gördülékeny lebonyolítást. Az előregisztrációra délelőtt 10 és este 19 óra között van lehetőség, de az igények függvényében ez az idősáv a hét folyamán még tovább bővülhet.

Regisztráció menete:

  • A választóknak az azonosításukhoz szükséges személyes adataikat meg kell adniuk. Ezt megtehetik úgy, hogy begépelik a szükséges adatokat az igazolványokról, de Ügyfélkapun keresztül, az AVDH-val is.
  • Ezután a választónak idősávot kell foglalnia a videós azonosításra, amelyet akár azonnal, de egy tetszőlegesen választott időpontban is elvégezhet az online szavazóbiztosok segítségével.
  • Ha a választót az online szavazóbiztos sikeresen beazonosította, akkor a rendszer megmutatja a szavazási linket, amit kimásolhat, vagy e-mailben el is küldheti magának.
  • A választó a linkre kattintva tudja majd elérni a szavazólapját szeptember 18. és 26. között, amin biztonságosan és titkosan adhatja le a voksát.
  • Aki nem az előregisztráció időszakában (szeptember 13-17.), hanem már az első forduló alatt (szeptember 18-26.) kezdeményez online regisztrációt, nem kap szavazói linket, hanem a videó-azonosítás után azonnal szavazhat.

A leadott szavazatot sem a szavazóbiztos, sem más nem látja, azt a rendszer titkosítja és összesítve tárolja a szavazatszámlálásig. A digitális szavazat nem tartalmaz a választóra vonatkozó adatot, vagyis a szavazás titkos. Az online szavazatokat a szavazatszámlálási szakaszban adják majd hozzá a személyesen leadott, urnákban tárolt szavazatokhoz.

via Telex.hu

Hozzászólások

Related posts