Fideszesek felelősségre vonása, adórendszer reformja – így zajlott az első ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita

Megosztás

Szinte mindenben egyetértett alig egy héttel az előválasztás előtt rendezett tévévitáján az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd–LMP) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) az ATV-n rendezett csaknem kétórás vitában olyan fontos politikai témákban fejtették ki véleményüket, mint a bérek, adók, nyugdíjak és szociális ellátás, továbbá az egészségügy és az oktatás, valamint a korrupció és az elszámoltatás kérdésköre – tudósított a HVG.hu.

A nagy egyetértésben igyekeztek azért az apróbb, megközelítésbeli különbségeket is hangsúlyozni, de vita igazán csak amiatt alakult ki köztük, hogy Zuglóban miért Hadházy Ákos vagy Tóth Csaba képviselőjelöltségét támogatják.

Elsőként arra kellett a miniszterelnök-jelölteknek felelniük, hogy választási győzelmük esetén, miniszterelnökként melyek lennének a legfontosabb teendőik az első héten. Jakab Péter az első héten hatályon kívül helyezne egy sor törvényt, amely a NER kiépítését tette lehetővé, leváltana egy csomó állami vezetőt, Polt Péter legfőbb ügyészt börtönbe küldené, továbbá “életmentő beavatkozásokkal” javítana az egészségügyön. Márki-Zay Péter a szakértői kormány megalakítása után “felszabadítaná” az ügyészéget és a bíróságot a “pártállami elnyomás alól”, visszaadná az önkormányzatok önállóságát, és ő is tenne az egészségügy jobbításáért. Karácsony Gergely fő célja “Magyarország újraegyesítése”, de első intézkedései egyike lenne, hogy az adóhivatallal zároltatná azoknak a bankszámláját, akik korrupció révén gazdagodtak, illetve nem feledkezne meg az Alaptörvény közjogi érvénytelenségének kimondásáról sem. Fekete-Győr András az első héten létrehozná a korrupcióellenes ügyészséget, megkezdődhet az elszámoltatás. Általánosságban pedig politikai kultúraváltást, “emberléptékű politikát” és a sajtószabadság visszaállítását is ígérte. Dobrev Klára pedig már az új parlament első ülésére egy “vaskos törvénycsomaggal” készülne, benne elszámoltatással, személycserékkel és a költségvetés módosításával.

A miniszterelnök-jelöltek abban is egyetértettek, hogy sok mindenből több kell: leginkább szakemberből, nekik pedig pénzből. Ezért aztán Dobrev Klára ígért “tisztességes béreket”, a kis- és középvállalkozások támogatását, Jakab Péter pedig több pénzt a “melósoknak”, a szolgálati nyugdíj visszaállítását, 40 év munkaviszony után nyugdíjjogosultságot a férfiaknak is. Márki-Zay Péter is béremeléseket ígért, amire szerinte van is pénz, csak “nem kell ellopni”. Karácsony Gergely megígérte a 200 ezres nettó minimálbért, amit bruttóban éppen most készül bevezetni a kormány is, de újdonságként ő bevezetné a szociális minimumot is, ami havi nettó 100 ezer forint lenne.

Fekete-Győr András sem fukarkodott az ígéretekkel: bevezetné a négynapos munkahetet, az egyéni nyugdíjszámlát, és az eurót is. Már az adórendszert érintő javaslataként Karácsony mást is ígért: meglepő módon adóemelést, de nem az átlag környékén vagy az alatt keresőknek, inkább a leggazdagabbaknak, valamint a félmilliárd forintnál értékesebb vagyontárgyakat külön is megadóztatná. Jakab ebben a körben inkább csökkentene, méghozzá áfát: az alapvető élelmiszerek, a gyermekneveléshez szükséges és a nyugdíjas kosárban szereplő termékek áfáját 27-ről 5 százalékra vinné le. Márki-Zay Péter is áfacsökkentés-párti, de Karácsonyra reagálva megjegyezte: “Az összeharácsolt pénzeket nem megadóztatni kell, hanem elkobozni.”

További részletek az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitáról, annak egészségpolitikai és oktatási, valamint a korrupció felszámolására vonatkozó részeiről a HVG.hu cikkében.

Fotó: ATV

Kapcsolódó cikkek