Karácsony Gergely szerint az előválasztás tétje a kormányváltás

Megosztás

Immár a főpolgármester regisztrációját is befogadták miniszterelnök-jelöltként, így Karácsony Gergely írt is egy hosszabb posztot minderről a közösségi oldalán.

“Az előválasztás tétje szerintem világos és egyértelmű: a kormányváltás. Vagyis az előválasztási szavazatnak is arról kell szólni, ki képes leváltani Orbán Viktort és rezsimjét, és utána stabil kormányt alakítani”

– írta.

Arról is beszélt, amit ebben a cikkben mi is érintettünk már:

“Nem elég a pártalapú előválasztási szavazás, vagyis az, hogy ki-ki pusztán a pártkötődése alapján voksoljon. Mert a politikai realitás az, hogy a biztos kormányváltáshoz bővíteni kell a változást akaró szavazók táborát, vagyis nem elegendő, ha csak a jelenlegi pártkötődésssel rendelkező ellenzéki szavazókat szólítjuk meg, meg kell tudnunk nyerni a változás ügyének a jelenlegi bizonytalanok, a Fideszből kiábrándult szavazók minél szélesebb táborát. És ez sok szempontból eldől mostanság, az előválasztási időszakban. A változást akaró szavazók táborát nem lehet úgy gyarapítani, ha a múlt vitáit vívjuk újra és újra, ha a politikai ajánlatunk nem a jövőről, Magyarország új fejezetéről, hanem mondjuk a 2010 előtti időkről szól. Tudomásul kell vennünk azt is, mert ez is része a politikai realitásnak, hogy sok ma elégedetlen, változást akaró szavazó még nem látja lezártnak vagy hitelesnek azt az utat, amit az ellenzéki tábor egyes szereplői a politikai szélről a közép felé megtették. Szintén része a politikai realitásnak, hogy az Orbán rezsim utáni stabil kormányzást csakis ennek a sokszínű ellenzéki tábornak az egyben tartása szolgálja, és hogy ez nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat, azt én főpolgármesterként megtanultam, megtapasztaltam. Baj lenne tehát, ha az előválasztási rivalizálásunk nagyotmondási versennyé válna, ha abban méregetnénk magunkat, hogy ki tud Orbánabb lenni Orbánnál, mert Magyarország jövőjét éppen az veszélyezteti, ha azt gondoljuk, hogy a politika olyan, a politikusok meg olyanok, mint amihez és akikhez az elmúlt hosszú években hozzá akartak szoktatni bennünket.”

Kapcsolódó cikkek