Kire szavaz az ellenzék és miért?

Megosztás

Nagy sebességgel közelít a 2022-es országgyűlési választás és főleg annak kampánya, amely során döntő faktor lesz, hogy az ellenzéki összefogás vajon rá tudja-e bírni a pártpreferencia szerint gondolkodó szavazókat arra, hogy a közösen kiállított miniszterelnök-jelöltre szavazzon annak ellenére, hogy az érintett politikus neki nem szimpatikus, vagy nem ért egyet vele.

Az ellenzéki előválasztás eredménye erre adhat választ, de a fontosabb akkor is az lesz, hogy a szavazótábor elfogadja-e az eredményt és valóban elmegy-e szavazni a közös ellenzéki jelöltre. Magát az előválasztást jelentősen befolyásolhatja az, hogy valaki az általa támogatott pártra, vagy a legalkalmasabbnak tartott miniszterelnök-jelöltre voksol-e, hiszen például a Demokratikus Koalíció támogatottsága összességében nagyobb, mint miniszterelnök-jelöltjéé, Dobrev Kláráé.

A Medián júniusi mérései szerint a miniszterelnök-jelölt listát Jakab Péter (43 százalékos támogatottság) és Karácsony Gergely (41 százalék) vezetik. Azonban az egyébként széles körben elutasított Dobrev Klára (44 százalék semmiképp nem választaná) mögött álló DK 3 százalékkal erősebb, mint a főpolgármestert támogató MSZP-Párbeszéd és LMP összesen. Tehát a bizonytalan szavazók körében valószínűleg Jakab van elől, azonban mögötte nem Karácsony, hanem Dobrev állhat.

Minderről a 444.hu írt elemzést, ami ezen a linken elolvasható!

Kapcsolódó cikkek