Snowden szerint az év sztorija az Orbánék által megvett kémprogram, a kormánymédia azonban átnéz a botrányon és kiforgatja

Megosztás

Ha valaki, akkor Edward Snowden otthon van a témában, ő mondja azt, hogy a magyar kormányzati emberek reakciója gyakorlatilag felér egy beismerő vallomással és ez valóban egy óriási botrány. De az Orbánék által kézivezérléssel irányított média úgy reagált a világraszóló botrányra, ahogy azt várhattuk.

A Magyarországot is érintő megfigyelési botrányról Edward Snowden Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző a Twitteren azt írta: a Guardian cikke az év sztorija.

Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról

– fogalmazott Edward Snowden. A 444 cikke szerint ezt azután tette, hogy az egyik érintett magyar újságíró a kormányhoz fordult, de a részletes kérdésekre csupán annyi választ kapott: 

Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről.

Hogyan adja ezt be olvasóinak a kormányzati média? Ahogy vártuk. Az Origón nem kell aggódni a keresgélésen – egyetlen hír sem jelent meg a megfigyelési botrányról. A “Majdnem amputálni kellett a magyar tiktokker lábát, megmutatta, hogy néz ki most” című anyag azért kifért a címlapra. Négy cikk foglalkozik a címlapon az éjjeli viharral és az időjárással, van egy mémnek szánt, szerkesztett kép, amin Karácsony Gergely a rakparton pihen, és van szó arról a hamarosan érkező emoji-csomagról, amiben terhes férfi emoji is lesz.

A Híradó.hu egyik vezető anyaga a Cannes-ban Arany Pálma díjat nyert Titán című filmen elégedetlenkedik, a másik pedig Karácsony Gergelyen. A megfigyelési botrányról hétfő délelőttig egyetlen anyaguk sem készült.

Az MTI hírügynökség a közmédia része, itt többfajta tartalom jelenik meg. Egyrészt az MTI tudósítói által írt anyagok, amik vagy külföldi lapok cikkeinek a szemléi, vagy tudósítások egy adott eseményről. Ezen kívül az MTI közölni szokta a hozzájuk megküldött pártközleményeket és a politikai események meghívóit is.

Ma 80 hír jött ki a hírügynökség oldalán 10:40-ig, ebből egy említi a megfigyelési botrányt: Vadai Ágnes DK-s politikus sajtótájékoztatójának a bejelentője. A tegnapi napon szintén egy anyag jelent meg erről, az LMP sajtóközleménye a Nemzetbiztonsági bizottság összehívásáról. Fontos nemzetközi ügyekről – főleg, ha annak magyar vonatkozása is van – az MTI tudósítói általában írnak saját lapszemléket, ez most nem történt meg.

A Pesti Srácok címlapján lehet találkozni a megfigyelési botránnyal, úgy ahogy. “A Guardian őrült konteója miatt Strummer rögtön aggódni kezdett a nemzetbiztonság miatt” című anyag szerint a kémbotrány “a nyugati liberális média végtelen képzelőerejének” szüleménye, amit azért vettek elő, mert “nincs kézzelfogható támadási felület a kormánnyal szemben”.

(Index.hu, 444.hu)

Kapcsolódó cikkek