Újra ülésezhetnek az önkormányzatok, véget ér a polgármesterek pandémia alatti tejhatalma

Megosztás

Június 15-től visszakerül a közgyűlések és képviselőtestületek kezébe a településekről szóló döntések korábbi köre, a vészhelyzet előtti rend szerint működnek majd az önkormányzatok – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány rendkívüli jogrendért felelős munkacsoportjának döntését szombaton ismertette a politikus az MTI-vel, hozzátéve, hogy a szükséges jogszabály-módosítást még szombaton aláírja Orbán Viktor miniszterelnök, és az a hévégén megjelenik a Magyar Közlönyben.

A demokrácia szempontjából fontos lépés lenne, ha az önkormányzatok végre visszakapnák minden jogkörüket – mondta a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, miután Orbán Viktor arról beszélt: a polgármesterek követelik, hogy állítsák vissza az önkormányzatok normális működését. A napilap arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő épp azután jelentette be a működési rend helyreállítását, hogy a Fidesz kirohant Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina polgármester ellen, akik a veszélyhelyzet adta jogkörükkel elneveztek négy utcát a Fudan Egyetem tervezett helyén.

Az intézkedésnek feltehetően leginkább azok az önkormányzati képviselők örülhetnek majd, akiknek az elmúlt időszakban nem volt lényegi beleszólásuk településük működtetésének kérdéseibe. Miskolcon ilyen módon, a Velünk a Város frakció egyetértése nélkül került nemrégiben az alpolgármesteri székbe a momentumos Szopkó Tibor és a jobbikos Badány Lajos, akiknek a kinevezését a DK és az MSZP is bírálta, miután ez a két párt nem kapott hasonló pozíciót Veres Pál mellett.

Kapcsolódó cikkek