A Momentum, a Jobbik és az MSZP is reagált a kormány oltásellenes vádjára

Megosztás

Miközben a magyar kormány március végére berobbantotta az oltási kampányát, és valóban hihetetlen mértékben felgyorsult itthon a koronavírus elleni vakcinák beadásának folyamata, az utóbbi időben egy újfajta kommunikációt is elkezdett alkalmazni. A kormányoldalról ugyanis az elmúlt hetekben gyakran hallhattunk a teljes ellenzéket nyíltan oltásellenességgel és ezen keresztül az emberek életének veszélyeztetésével vádló megjegyzéseket, például Orbán Viktor Kossuth Rádiós megnyilvánulásai között is.

Az ellenzéki pártok év elején valóban felszólaltak a keleti vakcinák beszerzése ellen, azonban ez csupán az Európai Gyógyszerügynökség által be nem vizsgált oltóanyagokra vonatkozott.

A kormány azóta viszont egy teljes kommunikációs stratégiát épített fel az ellenzék “oltásellenességére”, és lépten-nyomon hangsúlyozzák, hogy szerintük az ellenzéki politikusok politikai érdektől vezérelve árulják el a magyar embereket.

A témához kapcsolódó külön érdekesség egyébként, hogy a Publicus egy nem rég megjelent felmérése szerint Magyarországon az oltási hajlandóság lényegesen nagyobb az ellenzéki szavazóknál (a megkérdezetteknél 84 százalék), mint a kormánypárttal szimpatizálóknál (51 százalék).

A JövőTV szerkesztősége felkeresett néhány ellenzéki pártot, hogyan értékelik a kormány narratíváját, amelynek keretein belül oltásellenességgel vádolják őket, illetve mit gondolnak Orbán Viktor azon kijelentéséről, hogy “meghalhatnak és meg is halnak olyanok, akik hallgatnak a baloldalra”?

Jobbik álláspontja szerint

“Az, hogy Orbánék halálkampányba kezdtek az ellenzéki politikusok ellen, hogy nyilvánvaló hazugságokat állítanak róluk, semmi mást nem bizonyít, mint hogy most tényleg tartanak a kormányváltástól és a felelősségre vonástól.

Ezzel a polgárháborús propagandával Orbán és bűnbandája csak azt bizonyítja, hogy a lopott zsákmányért és a hatalom megtartása érdekében bármire képesek.

DE KI KELL ÁBRÁNDÍTANUNK ORBÁNT ÉS A BŰNTÁRSAIT IS, UGYANIS HIÁBA KAPÁLÓZNAK, HOGY MAGUKKAL RÁNTSÁK A MÉLYBE AZ ORSZÁGOT, 2022-BEN CSAK ŐK FOGNAK BUKNI.

Attól még, hogy valaki óvatosságból bevizsgálgatja az erdőben szedett gombákat – annak érdekében, hogy nehogy megmérgezze a saját családját – nem gombaellenes, hanem éppen ellenkezőleg felelősen jár el. Ezzel szemben pont az a felelőtlen és gondatlan, aki a vizsgálatot elmulasztja. Inkább a Fidesznek kellene tükörbe nézni.”

-fogalmazott a párt.

Az MSZP így reagált:

“Nem véletlen, hogy a magas halálozásért menekülő útvonalat keres a kormány, teríteni akarja a felelősséget, hiszen kezdettől fogva elrontották a járvány kezelését.

A jól bevált receptet használják: a hibádat fogd rá valaki másra! Jól emlékszünk, hogy tavaly december 26-án érkezett Magyarországra az első oltás. Ekkora már kilencezer honfitársunk életét vesztette. Vajon ezért ki felel? 

AZ MSZP ÁLLÁSPONTJA SZERINT A KORLÁTLAN HATALOMMAL RENDELKEZŐ ORBÁN VIKTOR ÉS KORMÁNYA FELELŐS A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYBAN BEKÖVETKEZETT TRAGÉDIÁKÉRT, HISZEN MINDEN RELEVÁNS INFORMÁCIÓ A KORMÁNYHOZ FUT BE, CSELEKVÉSI POZÍCIÓBAN IS CSAK A KORMÁNY ÉS A MINISZTERELNÖK VAN.

Ezért sok magyar ember haláláért, a járványhullámok előtt késve meghozott intézkedésekért, az oltási káoszért, az egészségügyi dolgozók koronavírus-járvány alatti elüldözéséért, az egészségügyi ellátórendszer szétveréséért Orbán Viktor és a kormány a felelős.”

Momentum válaszában kifejtette, hogy “a magyar kormány pontosan ugyanazt csinálja, amit az elmúlt években csinált: hamis ellenségképet gyárt, aki ellen lejáratókampányt indíthat. Ismerjük a Fidesz módszereit és nem lepődünk meg semmin”.

“ELFERDÍTIK A TÉNYEKET ÉS ALTERNATÍV VALÓSÁGOT KREÁLNAK, MELYET PROPAGANDAGÉPEZETÜKKEL A VÉGLETEKIG MANTRÁZNAK. EZ TÖRTÉNT A MIGRÁNSOKKAL, SOROSSAL, BRÜSSZELLEL ÉS MOST EZT PRÓBÁLJÁK MEGVALÓSÍTANI AZ OLTÁSELLENES ELLENZÉKKEL IS.”

-tették hozzá,

“Természetesen az ellenzék sohasem volt oltásellenes, hiszen az oltás a jelenlegi egyetlen megoldás a vírus terjedésének megakadályozására. A Momentum a kezdetektől minden csatornáján kiállt az oltás mellett, sőt, a januári ‘100 ezer forintot az oltásért’ javaslatunk is arra irányult, hogy ösztönözzük az embereket az oltásra való regisztrációra.

AMELY KRITIKÁKAT MEGFOGALMAZTUNK, AZOK AZ ÁTLÁTHATATLAN VAKCINABESZERZÉSEKRE, A MEGTÉVESZTŐ, HIÁNYOS ÉS DEMAGÓG TÁJÉKOZTATÁSRA, AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK LENÉZÉSÉRE ÉS A HATALMI POZÍCIÓVAL TÖRTÉNŐ VISSZAÉLÉSRE VONATKOZTAK. 

A Momentum a kezdetektől fogva a teljeskörű tájékoztatás és a mihamarabbi átoltottság mellett foglalt állást. Jelenleg hazánkban azért kiemelkedően magas a halálozási arány, mert a ⅔-os Fidesz-kormányok képtelenek voltak az egészségügyi rendszert olyan állapotba hozni, hogy az megfelelően tudja felvenni a kesztyűt egy ilyen vírussal szemben.

Az elmúlt 11 év kormányzásának hiányosságai elfedésére sajnos nem elegendő az orvosok, ápolók, mentősök, önkéntesek hihetetlenül megfeszített munkája. 

Ha a Fidesz gyakorlatilag mindent megtett azért, hogy ez a járványkezelés ne az emberek meggyógyításáról szóljon: amellett, hogy az elmúlt években teljesen leépítették az egészségügyet, az egész helyzetet kampányolásra használják, a szakértők véleményei helyett a közvélemény kutatásokhoz és a foci események határidejeihez kötik az intézkedéseket, és a felhatalmazási törvény segítségével a gyászoló és munkájukat vesztett családok megsegítése helyett szétlopják az országot.

Kórház, iskola, munkahely — ez a Momentum szentháromsága és fő programiránya, mely segítségével, a kormányváltást követően, meg fogjuk valósítani az egészségügyi rendszer nyugati színvonalra emelését.”

– közölték.

Kapcsolódó cikkek