LMP: Elfogadhatatlan, hogy Kásler felfüggesztette az onkológiai szűrővizsgálatokat

Megosztás

Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője szerin elfogadhatatlan, hogy miniszteri utasítással felfüggesztette a kormány a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatokat, arra hivatkozva, hogy egyre nő a fertőzöttek, fertőzésgyanús esetek és a kórházi ellátást igénylő betegek száma – számolt be a JövőTV.

A képviselő közleményében leszögezte, Kásler Miklós pontosan az, aki tudja milyen következménnyel jár, ha egy onkológiai diagnózis megkésve érkezik, ha a terápiás folyamatok, eljárások nem történnek meg időben.

Hohn Krisztina szerint a koronavírus-járvány épp elég áldozatot szed, ezért a kormánynak kötelessége jövőbetekintő, hosszútávú intézkedéseket is hozni a magyar emberek egészségi állapotát tekintve. Különösen egy olyan helyzetben, amikor a járvány következtében évekkel csökkenhet a lakosság körében az átlagéletkor, a szövődmények számtalan egészségkárosodást okoznak.

Az LMP éppen ezért felkéri a kormányt, hogy a járványügyi védekezések mellett folyamatosan lássa el a nem koronavírusos betegeket is, annak érdekében, hogy a látens áldozatok száma ne növekedjen, ne szenvedjenek hosszútávú egészségkárosodást azok, akiket nem tudnak ellátni kapacitás hiány miatt. Szerintük az egészségügyi dolgozók hiánya folyamatos probléma, amit a kormány csak fokozott idén további 5500 fővel, ami pedig nem mehet a magyar állampolgárok egészségének kárára.

Hohn közleményében azt kéri, vonják vissza a rendelkezést, hiszen az onkológiai szűrővizsgálatok életeket menthetnek, a terápia közvetlen részeként kell rájuk tekinteni.

Kapcsolódó cikkek