Gulyás miniszter úr: Nem kell harmadik dózis a kínai vakcinából, sőt, sokkal jobb, mint a Pfizer

Megosztás

Rusvai Miklós virológus a napokban igen valószínűnek titulálta, hogy a kínai vakcinából szükség lehet egy harmadik adagra is, hogy megfelelő védettséget biztosítson. Most ugyanis meglehetősen nagy a kérdőjel a hatékonyságával kapcsolatban. Erre jött a sokkal nagyobb szakember, Gulyás Gergely, aki a kormányinfón ennek tökéletesen az ellenkezőjét mondta a szemünkbe.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt a szerdai kormányülés döntéseiről, de az eddig ismert döntéseken felül nem derült fény többre.

Gulyás azt mondta, a járványhelyzet továbbra is különösen nehéz, a védekezésben minden közreműködőnek köszönetet mondott.

Tegnap meghaladta a beoltottak száma a 3 millió 90 ezret, a múlt héten Magyarország oltott az EU-ban a leggyorsabban, és az EU-s átlag duplája itt az átoltottság. Kiesett még egy vakcina, amit az EU rendelt, a félmillió Janssent máshonnan kell pótolni – mondta. Jansenből most jött 28 800, két hét múlva jönne 58 ezer. Nem említette, de a Pfizer viszont sokkal többet küld.

4 216 951 magyar regisztrált eddig, rajtuk kívül oltották be az egészségügyi dolgozókat, a fegyveres testület tagjait, és az idősotthonok lakóit, tehát mindennel együtt 4,5 millióan lehetnek, de a cél a 8 millió beoltott elérése.

A beoltottaknak mintegy 1 százaléka betegszik meg, de az oltás náluk is védettséget jelent – mondta Gulyás, aki szerint tehát az oltást eddig megkapók 99 százaléka teljesen védett.

Gulyás azt mondta, elsősorban üzleti érdekek állnak a mögött, ha egyik vagy másik vakcináról elterjesztik, hogy kevésbé hatékony. Szerinte érdemi különbség a vakcinák hatékonysága között nincsen. Bejelentette, hogy a kormány óriásplakátokon és reklámfilmekkel kampányol az oltás mellett.

Gulyás azt mondta, legalább 6 millió beoltottat kéne minél előbb elérni, hogy meglegyen a 60 százaléknyi beoltott.

3,5 millió beoltottat várnak jövő hét közepére, akkor nyithatnak a teraszok, ma jelenik meg a szabályozás a közterület-használati díjakról és az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségek eltörléséről. Azt mondta, az I. kerületben csak kormányzati fellépés tudta megakadályozni, hogy az önkormányzat emelje a közterület-használati díjat.

Az iskolákról azt mondta, a konzultáció eredményeiből egyértelműen az derült ki, hogy az emberek a fokozatos újraindítást támogatják, ez az iskolákra is igaz. A bölcsődék eddig is működtek, most az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra.

A Magyar Nemzet kérdésére az ellenzéket gyalázta, oltásellenességgel vádolva a természetesen nem oltásellenes ellenzéket.

Arra a kérdésre, hogy mit kell csinálni, ha sok szülő nem akarja iskolába küldeni a gyerekét, Gulyás azt mondta, ma Maruzsa Zoltán államtitkár fog részletes tájékoztatást adni. Gulyás azt mondta, az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet, de a tanárok az órán az iskolában megjelenteket tudják tanítani, alsósoknak nem lesz digitális oktatás.

Az ATV kérdezte, hogy a 3,5 milliós átoltottság indokolja a nyitást, vagy a 4 milliós, amiről Orbán beszélt. Gulyás azt mondta, ha a 3,5 milliót elérjük, akkor dönt a kormány arról, mi várható 4 millió oltás után.

Gulyás azt mondta, sehol nem kötelező az oltás, de ha az egészségügyben nem írták elő (pedig a törvény szerint ott elő lehetett volna), akkor a vendéglátásban sem írják elő.

Gulyás elismételte, hogy még semmilyen jogosítvány nem társul az oltottsági igazolványhoz.

Kérdezték, hogy a kínai vakcina és az AstraZeneca oltással kapcsolatban változik-e a protokoll. Gulyás azt mondta, a baloldalnak és a sajtónak is van felelőssége, néhány újságírónak fel sem tűnik, hogy piszkos érdekeket szolgálhat ki, ha az egyik vakcinával kapcsolatban bizonytalanságot próbál kelteni. Gulyás azt mondta: csak átvizsgált, megbízható, hatékony oltóanyagot engedélyeznek, a Sinopharm és az AstraZeneca semmivel sem rosszabb, bizonyos adatokban lényegesen jobb, mint mondjuk a Pfizer.

Gulyás szerint a magyar hatóságok sokkal jobban teljesítettek, mint a brüsszeliek. Azt mondta, most félmillió vakcinát vagyunk kénytelenek pótolni, mert a korábbi ütemezés ellenére nem fog érkezni Janssen vakcina. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek