Kérdések az orosz vakcina körül Szlovákiában – egyelőre nem oltanak vele

Megosztás

Szlovákiában Igor Matovic miniszterelnök belebukott az orosz vakcina beszerzésébe, mert a koalíciós pártok nem támogatták a volt kormányfőt abban, hogy olyan oltóanyagot vegyen, melynek használatára még adott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Ennek ellenére megkötötte a szerződést – írja a hu.euronews.com.

A Szputnyikot támogatók akkor azzal érveltek, hogy a tekintélyes Lancet nevű folyóiratban is pozitívan írtak az orosz oltóanyagról. A világ egyik legszínvonalasabb orvosi szaklapjában megjelent tanulmány szerint a Szputnyik 91,6 százalékos hatékonyságú.

A Denník N szlovák lap információi szerint a Szlovákiába küldött vakcina gyártási tétele eltér a Lancet szaklapnak küldött készítménytől. A Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (SÚKL) így továbbra sem rendelkezik elég információval ahhoz, hogy a használathoz elég biztonságosnak ítélje meg a vakcinát, bár az több szempontból is jól teljesített (sterilitás, fehérjekoncentráció, rendellenes toxicitás) Szlovákiában.

A lap arról is írt, hogy a pozsonyi egészségügyi minisztérium felkereste azokat az országokat (pl. Magyarország és Szerbia), ahol már oltanak a Szputnyikkal, és kérte őket, hogy osszák meg tapasztalataikat.

Hozzászólások

Related posts