A turisztikai támogatások 84 százalékát fideszes önkormányzatok kapták, a feljelentés után a nyomozók meg sem vizsgálták az esetet

Megosztás

Ötszázszor több pénzt kaptak tavaly a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökségtől a fideszes vezetésű önkormányzatok, mint az ellenzékiek – írta a G7.

A lap összeállítása szerint a legtöbb támogatást Balatonfüred önkormányzata kapta, összesen 6,3 milliárd forintot. Ezt követte Debrecen 5,3 milliárd és Esztergom 5 milliárd forinttal. A top 10-ben szerepel több olyan település is egyenként 2-3 milliárdos támogatással, amelyről elsőre nem a turizmus jut eszünkbe; ilyen például Csurgó, Csorna vagy Berettyóújfalu.

Erre a tízes listára egyetlen olyan település került, ahol nem fideszes a polgármester: a 655 lakosú Hercegkút élén független polgármester áll, a települést 2000 óta vezető Rák József személyében. A G7 kiemelte, hogy

a pályázaton megítélt 38 milliárd forint 84 százaléka, azaz 32 milliárd ment olyan településekre, amelyeknek 2019-ben fideszes polgármestere lett.

A cikk megjelenését követően írásbeli kérdéssel fordult Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez. Arra volt kíváncsi, hogy felvetődhet-e a gyanú, hogy a pályázati pénzek kiosztásakor az MTÜ nem befolyásolástól mentesen döntött.

Lehetséges az, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség politikai alapon döntött milliárdos támogatásokról?

– tette fel a kérdést a beadványban.

Polt Péter feljelentésként értelmezte a kérdést, és továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának, amely

„bűncselekmény hiánya miatt elutasította”, azaz nem vizsgálják a pályázati pénzek kiosztását.

Közölte a telex az ügy kapcsán.

Kapcsolódó cikkek