Külföldi egyetemek veszik át az SZFE hallgatóit, így akkreditált képzésben részesülhetnek itthon

Megosztás

Öt európai egyetem veheti át formálisan a Színház- és Filmművészeti Egyetem 150 hallgatóját. Az intézmények vállalták, hogy elismerik a diákok eddigi kreditjeit, és segítik őket abban, hogy tovább folytathassák a munkát az oktatóikkal a Freeszfe Egyesületen belül – írja a HVG.

Az oktatás már megkezdődött a Freeszfe-n, ahol hamarosan Tarr Béla is tanítani fog.

Százötven hallgatót, a teljes hallgatói létszám harmadát menekítheti ki a Freeszfe Egyesület az SZFE-ről az Emergency Exit (vészkijárat) névre keresztelt programjukon belül. Eddig öt európai intézménnyel kötöttek keretszerződéseket 14 SZFE-s osztály és 11 doktorandusz hallgató átvételéről. Ezek az alábbiak:

  • a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universität Mozarteum),
  • a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg),
  • a varsói színművészeti egyetemmel (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza),
  • a versciói színiakadémiával (Accademia Teatro Dimitri),
  • illetve egy ötödik, filmművészeti egyetemmel (amelynek nevét a közösség egyelőre nem hozta nyilvánosságra)

 Az egyetemek vállalták, hogy a diákok ingyen tanulhatnak náluk, ha egyénileg is szerződést kötnek. Ezeknek a hallgatói szerződéseknek az aláírási procedúrája még folyamatban van, így egyelőre nem lehet tudni az átjelentkező hallgatók pontos számát.

A hallgatók a legtöbb esetben nem utaznak, az eddigi tanáraik taníthatják őket a Freeszfe-n, az adminisztrációs hátteret azonban a külföldi egyetemek biztosítják, tehát elismerik az itthon megtartott órákat, így egyben maradhatnak az osztályok, még akkor is, ha például egy hatfős osztály hallgatói különböző helyekre vannak regisztrálva.

Még minimum ötven diák szeretne részt venni a Freeszfe programjában, ezért az egyesület jelenleg tárgyalásokat folytat más európai egyetemekkel is. Valószínűleg többen lesznek még, akik kiiratkoznak az SZFE-ről. 

A tanárok egytől egyig ingyen vállalták az oktatást, a külföldi egyetemeken nem lesznek állományban, habár néhol már felvetődött ez a gondolat is a partnerintézmények részéről, tekintve hogy állás nélkül maradtak.

Ez nagyon is átélhetővé teszi számukra a problémánkat, zavarba ejtően segítőkészek. Olykor mintha az 56-os menekülthullám nosztalgiáját lehetne érezni rajtuk: úgy tekintenek a hallgatóinkra, mint politikai menekültekre, akiket ellehetetlenítettek, megfosztottak a szabadságuktól, ezért most kötelességüknek érzik, hogy minden fronton segítséget próbáljanak nekik nyújtani

– magyarázza Bagossy László a HVG-nek.

Tarr Béla azt mondja, a diákok ellenállása hozta meg a kedvét újra a tanításhoz.

Most már látom, hogy ők mire képesek, és szívem-lelkem velük van. Intelligens, becsületes, tiszta, romlatlan fiatalembereket látok, tehetségeseket, fantáziadús csapatot, és ez visszaadja az ember hitét. Biztos vagyok benne, hogy aki ebben a csatában részt vett és részt vesz, más dolgokat fog csinálni, mint azok, akik szépen, csendesen, konformistán beépülnek valamibe.

– nyilatkozta a Kossuth-díjas filmrendező.

Kapcsolódó cikkek