Mennie kell a miniszternek a kormányból, mert súlyosan megszegte a járványügyi előírásokat

Megosztás

Vannak még olyan országok Európában, ahol a rendelkezések a miniszterekre is vonatkoznak és ha ezeket megszegik, az állásukkal fizetnek érte. Ez történt Csehország egészségügyi miniszterével is, hibája megbocsáthatatlan, a kormányfő már közölte is vele, hogy nincs maradása.

Roman Prymula szigorú intézkedéseket ígért a növekvő fertőzésszámok miatt, de a sajtó rajtakapta, amint maszk nélkül lófrál és étterembe készül.

Andrej Babis cseh miniszterelnök felszólította az egészségügyi minisztert, Roman Prymulát, hogy mondjon le, különben ő menti fel tevékenysége alól; Prymula azután került bajba, hogy a cseh sajtóban fotók jelentek meg róla, amint egy prágai vendéglőben tölti az idejét, miközben

a fokozódó vírushelyzet miatt az ország szigorú korlátozásokat jelentett be, az éttermeknek pedig zárva kell lenniük.

Ráadásul épp az egészségügyi miniszter volt az, aki a szigorítás részleteit kidolgozta, és beterjesztette. Prymula állítólag maszkot sem viselt a szerdai találkozóján, amikor Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével egyeztetett.

Babis pénteken sokkolónak, katasztrofálisnak és megbocsáthatatlannak nevezte Prymula tettét.

A miniszter a tavaszi első hullám idején kapta meg a pozíciót, hogy vezetésével Csehország megbirkózzon a járvánnyal, mert elődje elbukott ezen a téren.

Prymula a botrány óta interjút adott egy cseh lapnak, melyben azt mondta: nem gondolja, hogy óriási hibát követett el, de ha a közvélemény ezt akarja, lemond.

Az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt adatok szerint szerdán 14 968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi tesztek Csehországban. A romló helyzet miatt a csehek 150 lélegeztetőgépet kaptak Magyarországtól.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek