Videóra vették, ahogy a színművészetisek elállják az új kancellár útját a bejáratnál

Megosztás

Csütörtök reggel a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt sorfalat állva várták a diákok az egyetem új kancellárját, Szarka Gábort, akinek az egyetemfoglalókhoz szóló ajánlata szerda éjjel lejárt. Végül 10 órakor megérkezett az egykori ezredes, aki a diákok miatt nem tudott bemenni az egyetemre. A két fél végül egymásnak olvasta fel a saját pontjait, és össze is vitáztak. – tudósított az eseményekről a Telex.

Október 7-ig adott időt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak az új kancellár, Szarka Gábor és Novák Emil rektorhelyettes, hogy feloldják a blokádot, és ehhez egy nyolcpontos ajánlatot adtak a diákoknak, akik azonban elutasították azt. A katonai és újságírói végzettséggel is rendelkező Szarka csütörtökön megpróbált bejutni az SZFE Vas utcai egységébe, ám a diákok nem engedték be, illetve egy tízpontos követelést fogalmaztak meg a vezetés felé, miután ő felolvasott egy többpontos nyilatkozatot.

Ebben elhangzott, hogy arra kéri a kuratóriumot: jelöljön ki a vezetés számára egy új helyszínt, ahol megkezdhetik a feladataik ellátását, és elmondta azt is, hogy mától nem vállalnak felelősséget az „egyetemfoglalók által birtokba vett épületek működéséért, az abban folyó eseményekért és az ott folyó oktatási tevékenységért”, az egyetemfoglalást elutasítják. Az épületek üzemeltetését továbbra is igyekeznek biztosítani a bent lévő munkatársak révén. A tanulmányi félév elismerésének sorsa, mondta Szarka, már az egyetemfoglalók kezében van, mivel nincs olyan vezető október 1-je óta az épületben, aki igazolni tudná az oktatás tantermi megfelelőségét.

„A mai nap fordulónapot jelent. Az SZFE új vezetése az egyeztetési erőfeszítések kudarca után ugyanis mostantól kizárólag az egyetem teljes megújításával kapcsolatos feladataira koncentrál”

Varga Réka a Telexnek azt mondta: „Abszurd”, hogy az egyetem kancellárjának az épületben kellene lennie ahhoz, hogy elutalja a dolgozók fizetését. A bérszámfejtés egyébként már nem is az egyetemen zajlik azóta, hogy az egyetem alapítványi fenntartás alatt van. A TASZ is arra a következtetésre jutott, hogy a fizetések elindításához nem szükséges bent lennie az irodájában az új kancellárnak.

Az új vezetésnek az egyetemfoglaló diákok tízpontos követelését kellett volna teljesítenie. Ebben a diákok elutasították:

  • az egyetem modellváltásáról szóló törvényt annak jelenlegi formájában,
  • a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, és így a kuratóriumot és a felügyelőbizottságot is,
  • a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat,
  • bármilyen önkényesen kinevezett új vezetőséget.

Követelik továbbá:

  • a szenátus jogköreinek visszaállítását,
  • a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását,
  • a jelenlegi kuratórium lemondását,
  • hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz,
  • hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából,
  • hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe.

Kapcsolódó cikkek