41 százalékkal drágultak a friss gyümölcsök egy év alatt

Megosztás

Szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalékra lassult az előző havi 3,9 százalékról – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 Az elemzők szeptemberre is 3,9 százalékos inflációt vártak. Az éves maginfláció 4,0 százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról. Az infláció lassulásában az élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások előző havinál mérsékeltebb éves áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. Az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Az élelmiszerek ára 7,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami 0,6 százalékponttal alacsonyabb az augusztusinál. A szolgáltatások áremelkedése 1,1 százalékponttal, 2,4 százalékra fékeződött le. A járműüzemanyagokért 3,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint tavaly szeptemberben.

Az élelmiszerek között az idényáras élelmiszerek ára 18,5 százalékkal emelkedett,

alapvetően a friss gyümölcsök 41,0 százalékos drágulása miatt,

míg a burgonya 7,5 százalékkal olcsóbb lett és a zöldségek ára is csak 1,3 százalékkal emelkedett. A párizsi és a kolbász ára 17,0 százalékkal, a cukoré 11,7 százalékkal, a liszté 11,0 százalékkal, a tojásé 9,1 százalékkal lett magasabb a tavaly szeptemberinél.

Kapcsolódó cikkek