Interjú Bíró Lászlóval, a borsodi időközi választás ellenzéki képviselőjelöltjével

Megosztás

Október 11-én időközi választást tartanak Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókörzetében, mert a terület parlamenti képviselője júliusban közlekedési baleset áldozata lett.

A Borsod24 Szerencsre és Tokajra kísérte el Bíró Lászlót kampánya során, aki a helyszínen válaszolt kérdéseinkre:

Milyen hajrára készül a következő egy hétben?

Az látható, hogy nem lesz egyszerű a helyzet. Mára már úgy látom, hogy híresebb lettem Soros Györgytől az összes migránsával együtt és mindenki mástól. Az a hazugság-cunami, amit eddig a nyakamba akasztottak – hát az valami félelmetes, hogy milyen tempót diktál. Nyilvánvalóan én nem ezt a tempót szeretném követni, én mindenféleképpen tisztességesen és a lehető legtöbb szavazóval szeretnék találkozni most itt a térségben.

Arra készülök, hogy a lehető legtöbb embert meggyőzzem arról, hogy tényleg értük akarok tenni elsősorban, és mindenféleképpen szembe tudunk menni és szembe tudunk szállni a fideszes túlhatalommal.

Mennyi esélyt lát a győzelemre?

Én nem a győzelmek latolgatásában gondolom megfogalmazni [a helyzetet], bár a kérdés valóban erről szól. Inkább azt mondaná:, Mit nyerhet a térség, és mit veszíthet a térség. Ez a térség tíz éven keresztül csak veszített. Ez a térség azokat a fejlesztési forrásokat, amiket megkapott, úgy és akként használta fel, ahogy a helyi oligarchák, illetve a Fidesz oligarchái elvárták. Úgy gondolom, ennek a térségnek az elsődleges érdeke minden körülmények között az, hogy azokat az üres ígéreteket, amelyeket itt megtettek az elmúlt tíz évben a fideszes politikusok, elsősorban a kormány politikusai, azokat valahogy be kell tudjuk vasalni. Én – amennyiben megnyerem a választásokat – az egyetlen dolog, amit tudok ígérni, az az, hogy ezeket az ígéreteket igyekszem tettekre váltani és számon kérni a kormány képviselőitől azt, hogy hogyan és miként gondolkodtak ezekről.

Konkrétan mik ezek az ígéretek? Mit fog csinálni, ha nyer?

Mivel a térség illetve ez a választókerület nagyon tagolt , ezért különböző ígéretek hangzottak el: Hangzatos ígéretek jöttek az infrastruktúra-fejlesztésével, az utak fejlesztésével kapcsolatban, a 37-esnek a négysávosításával kapcsolatban, az egészségügynek a rendbetételével kapcsolatban, de ígéretek hangzottak el ugye az oktatással, illetve a különböző önkormányzati beruházásokkal kapcsolatban.

Mindenhol más ígéret hangzott el. Mindenhol az ígéreteknek a megtétele csak a Fideszre adott szavazatok maximalizálására volt igazából elegendő. Ezeket az ígéreteket tételesen megismertem, amennyire tudtam. A választókerületben már 2018-ban is elhangzottak ezek. Csak gondoljunk a Szerencsen megígért 1000 munkahelyre, amivel szemben mára több százan hagyták el Szerencset. Tehát egy demográfiai bomba újra robbant. Most ismét megígérnek munkahelyeket Szerencsen. Ha sikerül bekerülni, mindenféleképpen számon fogom kérni ezeket a dolgokat.

Ugyanúgy, ahogy a nyugdíjasoknak a helyzete is nagyon fontos: Már most feltétlenül előtérbe kell hozni a korengedmélyes, korkedvezményes nyugdíjaknak a helyzetét. Illetve a nyugdíjak vásárlóértékére is oda kell figyelni, hogy egy olyan rátát tudjanak teljesíteni, amivel valójában a nyugdíjak tényleg meg tudják őrizni az inflációval szemben az értéküket.

Mivel fordulnak önhöz leginkább az emberek? Miket hoznak fel leggyakrabban? Mi zavarja őket?

A tokaji térségben természetesen a legtöbben a zöldszürettel kapcsolatban, illetve a bormegsemmisítésekkel kapcsolatban, a mezőgazdaság általános helyzetével kapcsolatban keresnek meg a legtöbben.

Akkor, amikor Magyarországon belpiaci intézkedéscsomagként a zöldszüretet kínálják a gazdálkodóknak, akkor szerintem erről nem kell többet elmondani. Ez a gazdálkodók megnyomorításáról szól, és nem másról. Az itteni bogyótermesztők, illetve az itteni szőlőtermesztők valójában nem találnak kiutat, de mégis kényszermegoldásként alkalmazzák, hogy zölden, értéktelenül leszüreteljék, és tőke alá vágják a szőlőjüket.

A szikszói térségben például – az Abaúj kapujában ami ide tartozik ehhez a választókerülethez – az egészségügyi problémákkal küzdő emberek egy olyan kórházat találnak a háttérben, ami valamikor aktív ágylétszámakkal, vesedialízishez alkalmas területekkel voltak megáldva. Mára már orvosok sincsenek benn, szakorvosok sincsenek, a diagnosztikai, képalkotó műszereket elhordták onnan, és több tízezer ember kényszerült Miskolcig vagy még messzebbre az egészségügyi ellátásuk megoldásával kapcsolatban.

Tehát ezek összetett problémák, amiket nem lehet egy csomagban kezelni. Viszont ha valaki nincs tisztában azzal, mik a térség valós problémái, akkor nem is tudja valósan képviselni ezt a térséget a parlamentben.

Kapcsolódó cikkek