A tervek szerint normál menetrend alapján zajlanak majd az őszi érettségik

Megosztás

Szigorú óvintézkedések mellett tartják majd meg a vizsgákat – ígérte a Klebelsberg Központ elnöke.

A megszokott módon tervezi lebonyolítani az őszi érettségi vizsgákat a Klebelsberg Központ. Az állami közoktatási intézményeket fenntartó tankerületek irányításáért felelős hivatal elnöke, Hajnal Gabriella a Magyar Nemzetnek azt mondta: egyelőre nincs szó arról, hogy ne tartanák meg a szóbeliket.

A korábbi őszi időszakokhoz képest idén magasabb lesz a vizsgázói létszám. Az emelt szintű érettségikből is több lesz a szokásosnál, és most vizsgáznak azok is, akik előre hozott érettségit akartak tenni tavasszal, de akkor nem lehetett azokat megtartani – magyarázta az elnök.

A nagy vizsgázói létszámú iskolákban tanítás nélküli munkanapok is lehetnek az érettségi időszakában annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot az épületekben, és tartható legyen a védőtávolság.

Hajnal Gabriella a hibrid oktatásról szólva azt mondta: a járvány második hullámához érve is megoszlanak róla a szakmai vélemények. Ugyanakkor most is működik a hibrid rendszer, hiszen amelyik osztály karanténba kerül, az arra az időre tantermen kívüli, digitális munkarendben folytatja a tanulást. Tapasztalataik szerint az emberek többsége a hagyományos oktatást szeretné ebben a tanévben is.

Egyre több helyen jut be az iskolába a fertőzés – jelezte. Van, ahol az egész intézményt átállították digitális munkarendre, másutt csak egy tagozatot vagy egy-két osztályt. „Nem mi döntjük el, hogy hány osztály kerül karanténba, ez minden esetben a kontaktkutatástól függ” – jegyezte meg.

Hajnal tájékoztatása szerint a tankerületi fenntartású iskolák fegyelmezetten betartják a járványügyi óvintézkedéseket, nem tapasztalható pánikhangulat az intézményekben. A tankerületek tanévkezdéskor már rendelkeztek fertőtlenítőszerekkel, és érkezik az intézményekbe az operatív törzs által biztosított mennyiség is – tette hozzá.

Az elnök beszámolt arról is, hogy tavalyhoz képest 12 ezer fővel 120 ezerre emelkedett a tankerületi fenntartású intézmények dolgozói állománya. Jelenleg 84 483 pedagógus dolgozik ezekben az iskolákban, nagyjából kétezerrel több, mint 2019-ben. (A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az iskolakezdés előtt egy héttel még azt közölte, hogy még mindig ezer tanár hiányzik az iskolákból.)

Beszélt arról is, hogy az iskolák zömének sikerült iskolaőrt találni, de van néhány intézmény, ahová még keresik a megfelelő szakembert. Jelenleg is zajlanak a képzések. A Klebelsberg Központhoz eddig szinte csak pozitív tapasztalat érkezett a tevékenységükről az iskoláktól – fűzte hozzá.

A módosított Nemzeti alaptanterv bevezetése – aminek elhalasztását többen kérték – a Klebelsberg Központ elnöke szerint zökkenőmentesen zajlik. Úgy fogalmazott: a módosított alaptanterv nem alapjaiban rengeti meg a világot, inkább módszertanban, szemléletben és bizonyos tananyagrészek, témakörök átcsoportosításában van változás, illetve megnőtt a pedagógusok szabadsága a tananyag tervezésében is.

A tankönyvek késedelmes érkezésére nem volt panasz az idén, és az ingyenes tankönyvek mellett 106 ezer tanszercsomagot is sikerült kiosztani a rászoruló diákoknak, 765 millió forint értékben – mondta Hajnal Gabriella.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek