Magyar kutatók óriási felfedezést tettek a koronavírussal kapcsolatban

Megosztás

A világon elsőként a SOTE kutatói végeztek vizsgálatot aktív, fertőzőképes koronavíruson. A vírus felszínét borító tüskék nagyon mozgékonyak, a vírus pedig öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb, biológiai organizmus lehet, amit az emberiség ismer – írta az Index.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem vizsgálatai alapján a koronavírus-járványért felelős SARS-CoV-2-vírus könnyedén összenyomható, az összenyomása után az alakja viszont gumilabdaszerűen visszanyeri formáját. Szerkezetében a fizikai behatás sem tesz kárt. Tíz percen át 90 Celsius-fokos hőmérsékletnek kitéve pedig csupán néhány tüskéjét veszíti el. Ezen tulajdonságai pedig mind közrejátszhatnak a szokatlanul nagy fertőzőképességében.

A Semmelweis Egyetem, az NNK és a Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóinak most közreadott eredménye azért fontos, mert nekik sikerült először a világon aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni.

A Kellermayer Miklós vezette kutatócsoport különleges technikával, atomi erőmikroszkóppal tapogatta le a SARS-CoV-2-részecskék felületét. Az eredményük azért is számít egyedülállónak, mert az orvosi szakirodalom eddig minden megjelent cikk a vírusról csupán inaktivált, kémiailag kezelt vagy fagyasztott mintát vett górcső alá.

A magyar kutatók a kísérleteikben a kb. 80 nanométer szélességű SARS-CoV-2-vírusokat egy még a vírusnál is kisebb tűvel szúrták meg, majd a tű hegyét a vírus tetejétől az aljáig lenyomták, amitől az meglepetésükre összenyomódott, a tű eltávolításakor pedig azonnal visszapattant. A kísérletet a tűvel egymás után százszor is megismételték ugyanazon a víruson, ám az továbbra is szinte teljesen sértetlen maradt. Mindez a Semmelweis Egyetem kutatói szerint azt bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 lehet az ember által ismert fizikailag egyik legrugalmasabb és legellenállóbb vírus.

A vírusok a gazdatestet elhagyva általában sebezhetővé válnak, a SARS-CoV-2 azonban tárgyak felületén megtapadva hosszú ideig fertőzőképes maradhat, figyelmeztetnek a kutatók. A magyar tudósok szerint ehhez a részecskét borító tüskék rugalmassága is hozzájárulhat.

Eredményeik szerint a magas hőmérsékletnek is sokkal jobban ellenáll a SARS-CoV-2-vírus, mint társai: 10 percen át 90 Celsius-fokos hőnek kitéve mindössze néhány tüskéjét veszítette el, és a szerkezete is sértetlen maradt.

Kapcsolódó cikkek