Valóban hizlal a kollagén?

Megosztás

A legtöbben a bőrfiatalítás kapcsán foglalkoznak a kollagénnel, és a bőr tartórostjaként ismerik, azonban ennél sokkal több helyen, mondhatni szinte mindenütt jelen van. Megtalálható a fogakban, izmokban, csontokban, de a bélrendszerben is. És hogy a kollagén bevitele hizlaló lenne? Utánajártunk!

A kollagén típusai

Testünkben 28 különböző fajtája található meg a kollagénnek, de ezeket 3 fő csoportba tudjuk besorolni.

  • I-es típusú kollagén

Ez a típus szinte mindenütt megtalálható, arányaiban pedig 90%-a a testünk kollagénállományának. Jó hatással van a bőrrel kapcsolatban nem csupán a feszességre, tónusra, de még a sebgyógyulásra is, ráadásul szerepet játszik a narancsbőr elleni küzdelemben, erre fókuszálunk, mikor kollagénpótlásról beszélünk. Rendszerint állati bőrből, csontokból és halpikkelyekből vonják ki, majd hidrolizálják. Erre az eljárásra azért van szükség, hogy valóban hasznosítani tudja szervezetünk, tehát ügyelnünk kell rá, hogy ennek megfelelően olyan kiváló minőségű termékeket válasszunk, mint amilyenek a Fittprotein.hu oldalán található kollagének

  • II-es típusú kollagén

Ez az ízületvédő kollagénfajta a porcokban található. Úgy tudja késleltetni a porcok kopását, hogy közöttük egyfajta kocsonyás anyagot képez. Tehát, ha ízületi problémák ellen keresel megoldást, akkor ezt a fajtát kell beszerezned. 

  • III-as típusú kollagén

Ez a májban és csontvelőben előforduló kollagéntípus, és igen hasonlatos az I-es típusba tartozó kollagénhez.

A kollagén hizlal vagy sem?

Nem fogunk súlyosabbnak kinézni, ha kollagént fogyasztunk, de mutathat többet a mérleg. Hogy ez hogyan lehetséges? A csontokban is található kollagén, az idő előrehaladtával a test kollagénszintje azonban csökken, és kiürülése csontritkulással járhat. Ez akár 5 kg mínuszt is jelent, de csak a mérlegen, nem a tükörben. 

Mivel a csont kollagénegyensúlya megfelelő szintre emelkedik a célzott táplálékkiegészítő használatával – ezzel megakadályozva egy olyan problémát, mint a csontritkulás -, ez értelemszerűen sűrűbb csontokat eredményez, ami nehezebb. Sose feledjük, ez a “hízás” nem befolyásolja vonalainkat!

Kollagén vagy zselatin?

Sajnos nagyon gyakori tévhit, hogy a zselatin és a kollagén ugyanaz, ezért létező probléma, hogy sokan a bolti zselatinnal próbálkoznak pénztárcakímélő volta miatt. Azonban a zselatin egészen más módon lesz előállítva, mint a kollagén, és mivel előbbi nem hidrolizált formában van, nem tud kellően beépülni a szervezetünkbe.

Jótékony hatások

A bőrre és az ízületekre gyakorolt jótékony hatása miatt használjuk a kollagént, de egyéb, szervezetre gyakorolt hatása is van. Mivel a bélrendszerben is megtalálható, segít a lyukasbél-szindróma tünetei esetén is, mert a kollagén megszünteti a bél kóros gyulladásait. (Viszont csak a gyulladást, nem pedig az okot szünteti meg.)

Kiemelten előnyös tehát hidrolizált kollagént szedni, és még a hízástól sem kell tartanod!

Kapcsolódó cikkek