Tűzgyújtás a szabadban – hogyan végezzük helyesen?

Megosztás

Legyen szó akár egy erdei kirándulásról, akár kempingezésről vagy egy otthoni kerti partiról, a tábortűz mindig megadja ezeknek az eseményeknek a különleges hangulatát. Amikor szép lassan besötétedik, és a társaság a pattogó, lobogó tűz köré gyűl, eljön a kötetlen beszélgetések ideje. A tűz azonban amellett, hogy kellemes légkört teremt, igen veszélyes is tud lenni, ezért mindig nagyon körültekintően kell vele bánni, nehogy a figyelmetlenségünkkel bajt okozzunk.

Első lépés: az előkészületek

Nincs tűz megfelelő tűzifa nélkül. Épp ezért a legelső teendő ennek a beszerzése, illetve feldolgozása. Az erdőben nyilván abból kell gazdálkodunk, amit épp találunk, de lehetőség szerint igyekezzünk minél szárazabb fákat választani. Az apró ágak és gallyak tökéletesek lesznek gyújtósnak, a vastagabb rönkök pedig hosszú időn keresztül táplálják majd a tüzet.

A fa megfelelő feldarabolásához elengedhetetlen néhány kéziszerszám, például fejsze vagy fűrész. Ha fontos a jó minőség, akkor válasszunk a Fiskars & Gerber termékek webáruházának kínálatából, melyekkel könnyedén megy majd a fűrészelés és hasogatás. 

Miközben a társaság egyik része a tűzifával foglalkozik, a többiek elkezdhetik előkészíteni a tűzrakó helyet. Ez lehet a meglévő kőgyűrű kitisztítása, vagy egy új megépítése. A lényeg, hogy a közeléből távolítsunk el minden éghető anyagot.

Második lépés: a tűz meggyújtása

A legkönnyebb úgy tüzet gyújtani, ha a fát gúla alakban helyezzük el. Belülre kerüljön a száraz gyújtós, kívülre pedig a vastagabb ágak vagy elhasított rönkök. Mindig hagyjunk helyet a szellőzéshez, hiszen a tűznek levegőre lesz szüksége. Legyen nálunk elegendő gyufa és öngyújtó, illetve akár néhány ív újságpapír is jól jöhet. 

Először a gyújtóst gyújtsuk meg, majd ha mindent jól csináltunk, akkor a tűz szép lassan átterjed a vastag faágakra is, és egyre nagyobb lánggal fog égni. Ha csak sima tábortüzet szeretnénk, akkor bátran megpakolhatjuk tűzifával, ha azonban nyársalni vagy bográcsozni akarunk rajta, akkor tartsuk mérsékelt lángon. 

Harmadik lépés: a tűz táplálása, eloltása

Ha sokáig szeretnénk élvezni a vidáman pattogó tűz látványát, akkor folyamatosan gondoskodjunk a tűzifa utánpótlásáról. Egy kertben ez könnyebben megoldható, ha viszont az erdőben vagyunk, akkor lehetőleg még sötétedés előtt gyűjtsük össze a kellő mennyiséget, és elfűrészelve, széthasogatva készítsük elő a használatra. Egy jó fejszével és fűrésszel sok időt megspórolhatunk.

Ami nagyon fontos, hogy a tüzet sosem szabad őrizetlenül hagyni! Mindig legyen mellette valaki, és távozás előtt oltsuk el. Ehhez készítsünk a tűzrakó hely mellé néhány vödör vizet és egy piszkafát vagy vasat. A tűz lelocsolása után a parazsat kotorjuk szét. Győződjünk meg róla, hogy alul is teljesen kialudt, és a feltámadó szél hatására sem tud újból lángra kapni. Tilalom esetén pedig semmi esetre se gyújtsunk tüzet! 

Kapcsolódó cikkek