5 szabály polikarbonát szereléséhez

Megosztás

A polikarbonátlapok strapabírós és nagyon sok területen használható anyagok. A segítségükkel a lakberendezés területén, a kertben vagy a mdencék környezetében is szabadon alkothatunk. A könnyű, légies lemezek ha kell, árnyékolnak, ha kell, áteresztik a fényt. Lássuk, mit tehetünk, hogy tökéletes legyen az általunk elkészített szerkezet!

  1. Vásároljunk megbízható helyről!

A polikarbonát jó időre elfelejtődött. Az építészet csak most kezdi újra felfedezni ezt az anyagot és látja meg a benne rejlő számtalan lehetőséget. Emiatt sajnos sok a rossz minőségű másolat a piacon. Az igazán erős, tartós megoldás érdekében jó, ha szakszerűen dolgozó eladótól rendeljük meg az anyagokat. 

Ma már akár online is rendelhetünk polikarbonátot. A Polikarbonátfutár.hu-n például nem csak a lemezeket, hanem a szerelés kellékeit is megvásárolhatjuk. 

  1. A megfelelő irányban szereljünk!

Ha légkamrás polikarbonátlappal dolgozunk, a légkamrák alatt legyen mindig merőleges, a földre párhuzamos alátámasztás. A víz így távozni tud a rendszerből. A lemezek tetejére tegyünk vízhatlan záróelemet, az aljára viszont páraáteresztő lezárót. Így a víz nem marad a lemez belsejében, nem okoz algásodást, penészfoltokat. 

  1. Figyeljünk a hőtágulásra!

A lemezek illesztéséhez mindig használjuk H-profilt vagy speciálisan polikarbonáthoz használható profilkat. Ezekbe úgy lehet beilleszteni a lapokat, hogy marad hely a dilatáció miatt megnagyobbodó lemezeknek is. Ha megfelelően rögzítjük a lapokat, a szerkezet a nyári melegben sem feszül össze. Így ha például egy ág vagy alma pottyan az előtetőre, nem keletkezik kár.

  1. Ne hagyjuk ki a tömítőgumit!

Hasonlóan a dilatáció miatti profilozáshoz, a rögzítésnél is figyelembe kell venni a tágulást. Mindig használjunk leszorítóprofilt, és ne hagyjuk ki a rendszerből a tömítőgumikat sem. Ha így teszünk, rugalmasan tudjuk rögzíteni a lapokat, így sokkal nagyobb lesz a szerkezet ellenálló képessége. 

  1. Ne aggódjunk, UV-álló!

A mai, modernebb lemezek mát UV-állóak, legalább az egyik oldalukon. Akár víztiszta, akár füstös árnyalatú lemezt használunk, mind a kettő ellen fog állni a napsugárzásnak. Arra azonban fontos figyelni, hogy mindig az UV-álló oldalt tegyük a nappal érintkező felület fölé.

Mi készülhet polikarbonátból?

Ha az öt szabályt betartjuk, polikarbonátból szinte bármilyen, áttetsző szerkezetet elkészíthetünk. Van, aki garázsajtó szereléséhez is használja, de népszerű medencefedlapként és előtetők anyagaként is. Mivel a szerkezet UV- és nedvességálló, ráadásul könnyen tisztítható, akár a fóliasátrat is masszívabb szerkezettel válthatjuk ki. 

A polikarbonát jó megjelenésű, praktikus és gyorsan használható építőanyag. Remek munkát végezhetünk a segítségével.

Kapcsolódó cikkek