Mitől lesz valaki értékes munkaerő?

Megosztás

Te is hallottad már a fogalmat, hogy valaki értékes munkaerő, de nem igazán tudod, hogy te hogyan lehetnél az? Pedig nem nehéz, csak kellő önismeret, szorgalom és persze egy szilárd elhatározás szükséges hozzá. Megmutatjuk, hogyan teheted ezt meg!

Mitől lesz értékes?

Az első és legfontosabb, hogy mindenki értékes munkaerő lehet, ha jókor van jó helyen, és persze olyan dolgot csinál, amit szeret és érdekli. Amennyiben ezek találkoznak, akkor az már egy remek kezdés. 

A legkönnyebben egy önfejlesztésre kiemelt figyelmet fordító cégnél lehet fejlődni, hiszen azt tapasztalhatjuk, hogy ahol a vezető ügyel a saját fejlődésére, akkor segíteni fog nekünk is abban, hogy minél előrébb jussunk. Hiszen ha valaki tisztában van az értékeivel és a hibáival, az inspirálni fog arra, hogy ugyanígy tegyünk. Amennyiben pedig a vállalat, ahol dolgozunk, egy ilyen vezető kezében van, akkor az biztosan jó hatással lesz a munkatársak, alkalmazottak fejlődésére is. 

Mit tegyünk, ha nem önfejlesztő a munkahelyünk?

Ha nem vagyunk a fent vázolt szerencsés helyzetben, akkor nekünk kell hangsúlyt fektetni a fejlődésünkre és önmagunk megismerésére. Ehhez a legtöbb esetben jól jön egy kis külső segítség, aki nem csak irányt mutat, de terelget is minket az önismeret rögös útján.

Amennyiben úgy érezzük, hogy változtatni szeretnénk, akkor a legjobb, ha pótolhatatlanná tesszük magunkat. Ez mit is jelent? Nem, nem a főnökhöz való közelebb kerülést, hanem olyan kompetenciák kifejlesztését magunkban, amiknek hála nem leszünk könnyen pótolhatóak.

Teszem azt, egy angolul beszélő cégnél dolgozunk? Tanuljunk meg minél több nyelvet, hogy egyedülálló és tökéletesen pótolhatatlan legyen a munkánk a vállalat életében. Így nem véletlen a mondás, hogy “a tudás hatalom”.

Az is előfordulhat, hogy egy jól fizető állásunk van, de mégsem érezzük azt, hogy ez a végtelenségig így lesz, és főleg azt nem, hogy kielégít a munka. Ha nem érjük be a végzett munkával, akkor a legjobb, ha önfejlesztésbe és tanulásba vágunk, hiszen ezzel juthatunk egyre közelebb a célunkhoz. 

Mit tegyünk?

Az első és legfontosabb, hogy határozzuk meg a célt, ahova igyekszünk. Ennek hiányában könnyen feladhatjuk, vagy épp elkeseredhetünk az akadályok miatt, amikbe ütközünk. A legegyszerűbb módja az úton való haladásnak, ha apró lépésenként tervezzük az utat, ami tart egy adott, nagyobb volumenű cél felé. Ha sikerült meglelni a végcélt, akkor a következő, hogy saját magunkat kell átalakítani ahhoz, hogy a terveink megvalósuljanak. Hogy biztosan ne adjuk fel, keressük Kolozsi Mariannt, aki biztosan végigsegít majd az úton a kitűzött cél felé. A legfontosabb jelszó pedig továbbra is az önképzés és a továbbképzés. 

Kapcsolódó cikkek