Az egészségügyi fertőtlenítés

Megosztás

Mindenki tudja, hogy az egészségügyben a sterilitás a legfontosabb. Ez tulajdonképpen mindig így van, de a jelenlegi járványügyi helyzetben még inkább oda kell figyelni a megfelelő higiéniai viszonyok biztosítására. A szakszerű fertőtlenítés nem egyszerű feladat most a különböző egészségügyi intézmények számára, de a következő pár sorban egy egyszerű módszerrel ismerkedhetsz meg. 

Járványügyi fertőtlenítés

Egy kórházban a műtőktől kezdve a vizsgálókon át egészen a kórtermekig, kivétel nélkül mindenhol fontos az infekciókontroll. Vagyis tulajdonképpen meg kell akadályozni, hogy a véletlenszerűen bekerülő vagy netalán ott tenyésző kórokozó egyik betegről a másikra terjedjen. Ez most, a koronavírus okozta zűrzavarban sokkal fontosabb, mint valaha. 

A megállíthatatlannak tűnő vírusok ellen is hatékony fegyver az UV-C sugárzású germicidlámpa. Habár teljesen megszüntetni sajnos semmi sem tudja a tomboló káoszt, azonban a lámpa rendszeres használatával jelentősen mérsékelhetőek a kockázatok.

Dióhéjban a germicidlámpákról

Gyakorlatilag bármilyen takarítási forma kiegészítőjének tekinthető a készülék. A germicidlámpa 253,7 nm-es sugárzása könnyedén kiiktatja a légtérben vagy a felületeken található mikroorganizmusokat; legyen szó vírusról, gombáról vagy penészről. A módszer továbbá teljesen környezetbarát, nincs mellékterméke, és túladagolni sem lehet. 

Alkalmazása szintén többrétű. A szabadon sugárzó, falra szerelhető lámpákkal a légtér és a felületek is kezelhetőek. A vizsgálókban, műtőkben akár egész éjszaka is működtethetők, azonban a kórtermek esetében csak akkor ajánlott használatuk, amikor senki sem tartózkodik a helyiségben.

A gurulós állványra szerelhető lámpákkal pedig megoldható több kórterem csírátlanítása is, továbbá különösen hasznos lehet például intenzív osztályokon.

Légtérkezelés az egészségügyben

A következő zárt rendszerű, germicidlámpás légtisztító készülékek nemcsak az egészségügyben, de például a nagyobb irodaházak életében is hasznossá válhatnak. Ezek úgy csírátlanítják a levegőt, hogy közben nem jelentenek veszélyt a környezetre, így akár 24 órán át karbantartható a levegő mikrobiológiája. 

Három kezelési eszköz különböztethető meg.

  • A légcsatornába épített UV4AIR Duct a helyiségbe folyamatosan csírátlanított levegőt áramoltat.
  • Az UV4AIR Simple esetében egy fali nyílásra szerelt ventilátor hajtja be a levegőt, és ezt kezelik a lámpák. 
  • Az UV4AIR Active folyamatosan kergeti a levegőt saját ventilátorával a csírátlanítás érdekében, majd a beépített lámpák által kezelt levegő visszajut a helyiségbe. 

Kapcsolódó cikkek