A könnyű és édes likőr

Megosztás

Sok szeszes itallal ellentétben a likőr aránylag fiatal italnak számít, ugyanis az eredete nem vezethető vissza az ókorig. Elég mindössze a XIV. századig visszanyúlni, ugyanis ekkor kezdték el gyógynövények és fűszerek hozzáadásával élvezetesebbé tenni a főzeteket. A selymes ízvilága, a krémes, simogató és könnyű állaga, alacsony alkoholtartalma miatt napjainkban is előszeretettel fogyasztják.

A likőr különleges tulajdonságai

Szakmai körökben úgy tartják, a likőr legfontosabb ismertetőjegye, hogy az édesítés miatt cukrot alkalmaznak, amit a készítés során adnak hozzá. A cukron kívül a palackozás előtt még különböző alapanyagokat és aromákat adnak az alapszeszhez annak érdekében, hogy létrejöjjön a likőrre jellemző karakteres ízvilág. A likőr alkoholtartalma jellemzően alacsonyabb, mint a tiszta párlatoké, de a 15%-ot szinte mindig eléri. A likőrt nem szokás érlelni, viszont szokták pihentetni, amire azért van szükség, hogy létrejöjjön a harmónia az ízjegyek között. Ha nem pihentetik és nem érnek megfelelően össze az ízek, akkor a különböző aromák miatt diszharmónia alakul ki a likőr ízvilágában. 

Prémium Italnagykereskedés Online-nál kapható likőrök között biztosan megtalálod a vendéglátó egységed kínálatába illeszkedő szeszes italt.

A likőr és a cukortartalom

A likőrökre vonatkozóan is vannak Európai Uniós szabályok, amelyek közül az a legfontosabb, ami a cukortartalomra vonatkozik, és előírja, hogy ezeknek az italfajtáknak literenként legalább 100 g cukrot kell tartalmazniuk. Érdekes adat, hogy néhány órányi repüléssel már egy olyan kontinensen találhatjuk magunkat, ahol minimum duplán ennyire cukrosan fogyasztják a likőröket. Ugyanis az Amerikai Egyesült Államok törvénye és szabályozásai szerint a likőröknek literenként minimum 200-250 g mennyiségű cukrot kell tartalmazniuk. 

Nem minden édes szeszes ital likőr

A köznyelvben sokszor lehet azzal találkozni, hogy az édesített alkoholos italokat likőröknek nevezik. Azonban ez a kijelentés nem állja meg a helyét, ugyanis vannak eltérések a két italfajta között. Az első és legfontosabb differencia, hogy a likőrök égetett szeszből készülnek, ellentétben az édesített alkoholos italokkal. További fontos különbség, hogy az édesített szeszek gyakran hozzáadott cukor nélkül készülnek, illetve az sem elhanyagolható, hogy az édesített alkoholos italok szesztartalma jellemzően nem éri el a 15%-ot. Leginkább olyan alkoholos italokat szoktak tévesen likőrnek titulálni, amelyek a bennük lévő illóolajok miatt alapból édesebb ízvilággal rendelkeznek, ezekre tipikusan jó példák az ánizsolaj hozzáadásával készülő párlatok. 

A másik, sokszor tévesen likőrnek titulált ital a desszertbor. Ezeknek az italoknak is édes az íze, de ez nem a hozzáadott ízesítéseknek, aromáknak és nem is a hozzáadott cukroknak köszönhető.

Kapcsolódó cikkek