Hogyan változnak a fiatalok rádiózási szokásai?

Megosztás

Hatalmas készülék számtalan gombbal és kapcsolóval, kihúzható antenna, behangolás, tekergetés, különféle frekvenciák, sistergés, szakadozó adás – egykor valóban ez jelentette a rádiózást. Napjainkra azonban a világ óriásit változott, a rádióhallgatás viszont továbbra is töretlen népszerűségnek örvend.

Cikkünk két szereplője más-más korban él, ám egy a közös bennük: mindketten imádnak rádiót hallgatni. Nézzük meg, hogyan tették ezt a múlt században, és hogyan ma, 2020-ban! 

Azok a 90-es évek

Peti egy kamasz fiú, aki az 1990-es évek elején éli tinédzserkorát. Mint minden hasonló kortársa, természetesen ő is rajong a zenéért. Mivel azonban a tv-ben még nincsenek hazai zenecsatornák, ezért a rádióból szokott tájékozódni, hogy melyek a legújabb dalok. 

A szobájában kiemelt helyet foglal el a legmodernebb 2 kazettás magnó, melyen a kedvenc csatornája műsorát is hallgatni szokta. A készülékbe mindig be van helyezve egy kazetta, ami bevetésre készen várja, hogy Peti megnyomja a felvétel gombot, amint felcsendülnek a számára kedves dalok első akkordjai.  

Mivel sokat hallgatja a rádiót, ezért a baráti körében ő a legnaprakészebb az aktuális slágerekből. A felvett kazettáit általában lemásolja a többieknek, így ők is élvezhetik az újdonságokat. Persze gyakran előfordul, hogy rögzítés közben az adás sisteregni kezd, és a minőség leromlik, ami roppant bosszantó, hiszen így a felvétel is rosszul sikerül, újra kell próbálkozni. Ennek ellenére Peti továbbra is töretlenül rajong a rádiózás iránt.

A digitális forradalom után

Luca a millennium után született, és most, 2020-ban éli a kamaszok mindennapi életét. Bár teljesen más világ veszi körül, mint annak idején Petit, azonban ő is ugyanúgy imád zenét hallgatni. Ehhez szintén a rádiót részesíti előnyben, viszont neki már nincs a szobájában semmilyen más készülék, csak a laptopja. 

A rádiózáshoz ugyanis nincs más dolga, mint felmenni az Online Rádió weboldalára, és egyetlen kattintással váltogathat a rengeteg online csatorna között. Luca itt olyan adókat is tud hallgatni, amelyek kizárólag az interneten közvetítenek, mint például nagy kedvence, a Mercy Rádió

Mióta felfedezte, hogy a szlovákiai Mercy együttes saját csatornát alapított, melyeken a legvidámabb magyar mulatós nóták szólnak, azóta szinte állandóan ezek a dallamok csendülnek fel a szobájában. Ráadásul a főcsatorna mellett közel 30 egyéb tematikus adón is sugároznak, így Lucának valódi zenei változatosságban lehet része. 

A minőségre sem lehet panasza, ugyanis az internetes sugárzás mindig kristálytisztán szól. Ha pedig kíváncsi az épp játszott dal címére és előadójára, akkor azt is egy-két kattintással kiderítheti. 

Luca ráadásul nem csak otthon tud rádiózni: az okostelefonja segítségével ugyanis bárhol hozzáfér az Online Rádióhoz, így kedvenc csatornái mindenhová elkísérik. Hisz a digitális korban nincs lehetetlen!

Kapcsolódó cikkek