Mi az az értékalapú befektetési stratégia?

Megosztás

Számos lehetőségünk van, ha szeretnénk befektetni a pénzünket, azonban alapos utánajárást igényel, hogy a legjobb alternatívát válasszuk. Megfelelő megoldás lehet az értékalapú befektetés, nézzük, miről is szól ez!

Röviden az értékalapú befektetésről

Ahhoz, hogy az értékalapú befektetés működjön, mindenképpen jól kell ismerni a piacot, mélyreható ismeretekkel kell rendelkezni a vállalatokról. Befektetni akkor érdemes, ha a vállalat jelentős múlttal és szép kilátással rendelkezik a jövő felé, a jelenben azonban, rövid távon valamilyen indok miatt áron alul lehet részesedést vásárolni. Megfelelő stratégia lehet alacsony költségek mellett diverzifikálni, amely által folyamatos lehet a befektetésből származó jövedelem. A kiváló portfólió tehát mindenképpen lényeges!

További hasznos információk olvashatók a befektetési lehetőségekről általában Szendrei Ádám weboldalán. 

Jó ötlet az értékalapú befektetés? 

Amennyiben nagy tőkével rendelkezünk, mindenképpen jó ötlet lehet az értékalapú befektetés. Sok esetben befolyást is vásárolhatunk a cégben – de ez már egy más liga, ehhez valóban sok pénzre van szükség. Alacsonyabb tőkével is lehet nyerni, de hosszú távban kell gondolkodni, és nagy energiaráfordítást igényel a vállalatok negyedéves mutatóinak böngészése, a megfelelő stratégia és portfólió összeállítása. Azoknak azonban, akik érdeklődnek iránta, mindenképpen ajánlatos kipróbálni. 

Alulértékelt részvények

Az értékalapú befektetési stratégia lényege tehát az alulértékelt, de hosszú távon nyereségesnek várt részvények felvásárlása. Ahhoz, hogy valaki meg tudja ítélni, hogy az adott részvény alulértékelt ehhez a csoporthoz tartozik-e, elemzéseket kell végeznie, és tisztában kell lennie a különböző mutatókkal. A P/E vagy CAPE az egyik legfontosabb mutató, ez az árfolyam/nyereség mutató, amely azt írja le, hogy a részvényért cserébe az egy részvényre jutó évenkénti nyereség hány százalékát kell megfizetnünk.

Value trap

A value trap kifejezés jelentése érték csapda; ez megtanulandó fogalom, ha befektetésekkel foglalkozunk. Olyan vállalatokra igaz, amelyek a mutatók alapján olcsónak tűnnek, ezért sokan vásárolnának belőle, de a részvény árfolyama csak tovább fog esni, így semmiképpen sem hoz nyereséget. 
Több szempontot kell tehát figyelembe venni, nem csak a mutatókat: a versenytársakat, a termékeket, az iparágat, és ne feledjük: diverzifikáljunk, így az értékalapú befektetés is többet hozhat!

Kapcsolódó cikkek