Így használd víztakarékosan a jakuzzit!

Megosztás

A jakuzzik mondhatni hatalmas fürdőkádak, melyek feltöltéséhez rengeteg vízre van szükség. Sőt, mivel a masszázsmedencében lévő víz meleg, így az folyamatosan párolog, ami szükségessé teszi a gyakori utánpótlást. Ennek fényében kétkedésre adhat okot, hogy a jakuzzit lehet víztakarékosan használni, azonban néhány praktika bevetésével valóban csökkenteni tudod a medence vízfogyasztását.

Tegyél tetőt a jakuzzira!

A meleg víz párolgása miatt gyakran szükséges a masszázsmedence vizének utántöltése, éves szinten ez a mennyiség igencsak szembetűnő tétel a vízdíjon is. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ez a probléma csak a meleg hónapokban áll fenn, hiszen akkor a környezeti hőmérséklet elég magas ahhoz, hogy a párolgás jelentős legyen. Ez azonban koránt sincs így, hiszen a téli hónapok során szintén folyamatosan meleg a jakuzzi vize, emiatt a vízpárolgás egész éves probléma.

A párolgás ellen felléphetsz hermetikusan záródó tetővel, mely megakadályozza a víz megszökését, hiszen a felszálló pára lecsapódik a tető belsején és visszacsorog a medencébe. Ehhez azonban fontos, hogy tényleg a jakuzzidra passzoló, lehetőleg erős zárakkal és habszivaccsal ellátott vastag tetőt szerezz be.

Továbbá a megfelelő tető nem csupán víztakarékossági szempontból előnyös, hanem az áramszámládat is csökkentheted vele. A tetőnek köszönhetően nem hűl olyan gyorsan a víz, így lényegesen kevesebbszer fog beindulni a jakuzzi vízmelegítője is.

Figyelj a szűrők tisztaságára!

Tény, hogy minden masszázsmedencének van egy minimum szintje, ameddig fel kell tölteni vízzel, ezen nem sokat lehet spórolni. Ugyanakkor az időnkénti teljes vízcsere időpontja eltolható, ha rendszeresen tisztítod és karbantartod a szűrőket. Vagyis amennyiben hetente legalább egyszer átmosod a szűrőket, valamint kéthavonta be is áztatod őket, akkor tovább élvezheted a jakuzzi tiszta vizét, így pedig elég ritkábban beiktatni a teljes vízcserét.

Hasznosítsd újra a masszázsmedence vizét!

Némely jakuzzi feltöltéséhez ezernél is több liter vízre van szükség, amit vízcserénél a legtöbben a lefolyóba engednek. Azonban ezzel a művelettel nem csupán a víz folyik le a lefolyón, hanem több ezer forinttal lesz vékonyabb a pénztárcád is.

Mivel a jakuzzi elhasznált vize ún. szürke víz, vagyis ivásra nem alkalmas, de másra attól még bátran felhasználhatod. Többek közt az ilyen víz tökéletesen alkalmas autómosásra, a kerti bútorok és a teraszt lemosására, de akár locsolásra is bevethető.

Mielőtt azonban locsolni kezdenél a jakuzzi vizével, végezz biztonsági ellenőrzést, hogy tudd, nem tesz kárt a növényekben. A locsolásra alkalmas víz klórmennyisége nulla, pH értéke pedig 7 és 8 között legyen.

Mint láthatod, a jakuzzit is lehet gazdaságosan használni. Ha kedvet kaptál a vásárláshoz, látogass el a SpaTrend oldalára, akol minőségi masszázsmedencék széles kínálatával várják az oldalra látogatókat!

Kapcsolódó cikkek