Hogyan meríthetsz extra motivációt az edzéseidhez?

Megosztás

Évről évre egyre többen kezdenek el a futás szenvedélyének hódolni, de ahhoz, hogy a kezdeti fellángolás hosszú távon is kitartson, mindig új célokra és motivációs praktikákra van szükség. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyekkel új lendületet kaphatsz az edzések során.

Tűzz ki apró célokat!

Maratont vagy félmaraton futnál ősszel? A több hónapos felkészülésbe könnyen beleunhat az ember, így érdemes részcélokat megfogalmazni egy-egy verseny formájában. Az ezeken elért eredmények mindig jó visszajelzést adnak felkészültségi állapotodról, és sok-sok plusz motivációval látnak el a további edzésekhez.

Értékeld, hogy futhatsz!

Korán van az edzés, vagy leszívott a munka? A futásaid alkalmával tedd félre a negatív gondolatokat. Próbáld meglátni az évszak vagy a napszak apró szépségeit, élvezd a friss levegő illatát és értékeld, hogy fitt vagy és suhanhatsz!

Fuss vízparton!

Ha teheted, hetente legalább egyszer végezd az edzéseket vízparton! Meglátod, hogy a friss levegő, a kellemes környezet mind pozitívan hatnak majd a teljesítményedre, ráadásul a víz látványától a gondolataid is könnyebben elkalandoznak majd a futás nehézségeiről.

Ne fuss egyedül!

Ha nem is szeretsz másokkal futni, motiválóan hathat rád, ha időnként partnerrel edzel. Ez nem csak a hullámvölgyeken lendíthet át, de jobb teljesítményre is ösztönöz, és még a technikádat is csiszolhatod az edzőtárs segítségével.

Vedd könnyedén!

A kemény edzések mellé néha iktass be lazább futásokat is, amikor nem csak az időeredmény számít. Ilyenkor figyeld a környezet szépségeit, a változó fényviszonyokat, és ha látsz valami szépet, mindenképpen örökítsd meg. Jópofa szórakozást kínálnak a GPS-alapú futó appok is: kanyarogj fel-alá a házak között, így edzés végére vicces formát vagy betűt formázhat a futási útvonalad, amelyet kiposztolva rengeteg lájkot zsebelhetsz be. Mondja valaki, hogy nem jó móka a futás!

Jótékonykodj a kilométereiddel!

Manapság számos jótékonysági futóverseny és kilométergyűjtő akció közül válogathatnak azok, akik valamilyen nemes célt támogatnának. Vegyél részt Te is ilyen rendezvényeken, így az öncélú edzéseken és versenyeken kívül plusz motivációt adhat, hogy segíthetsz másokon.

Tisztítsd ki a fejed!
Futás közben próbáld meg száműzni a gondolataid közül a napi problémákat, így az edzéstől ugyan a tested elfárad, de az elméd mindenképpen fel fog frissülni. Persze sokan pont arra használják a futást, hogy rendbe szedjék a gondolataikat, vagy inspiráló ötleteik támadjanak, amelyeket aztán a munkában és a magánélet területén is hasznosíthatnak.

Kapcsolódó cikkek