Hogyan találhatjuk meg a munka és a magánélet egyensúlyát?

Megosztás

A munkakörnyezet és a kommunikációs eszközök fejlődése az elmúlt évtizedben gyökeres változásokat eredményezett. A céges laptopok és telefonok széleskörű elterjedése szinte észrevétlenül kiterjesztette a munka határait. Ennek eredménye, hogy térben és időben is rugalmassá vált a munkavégzés, amely sok tekintetben a munkavállalók hatékony munkavégzését segíti elő. Azonban nem szabad elfeledkezni a jelenség árnyoldalairól sem.

Fizikai és mentális egészség

A munka és magánélet közötti egyensúly megtalálása rendkívül fontos, hiszen ez az egész életünkkel való elégedettségre kihat. Ha ez megbillen, az ebből eredő feszültség olyan lelki problémákat eredményezhet, mint a szorongás vagy a depresszió. Az állandó idegeskedés, rohanás és az ezzel járó egészségtelen életmód sajnos fizikálisan is igénybe veszi az embert, és szív- és érrendszeri betegségekhez vagy elhízáshoz vezethet. De mik azok a körülmények, amelyek az otthon és a munkahely közötti középút megtalálását nehezítik?

Hogyan kezeljük a helyzetet?

Annak érdekében, hogy a modern technikával megtámogatva, rugalmas munkaidőben, mégis eredményesen végezhessük munkánkat, és privát szféránkat is megőrizzük, érdemes néhány tanácsot megfogadni.

Feladataidat mindig teljes koncentráció mellett végezd, azonban a szabadidődben próbáld meg teljesen elengedni a munkát, ez segíti a feltöltődést, így feladataidat is nagyobb hatékonysággal végezheted.

A home office a rugalmas munkavégzés egyik fontos eleme, de helytelen alkalmazása könnyen a magánélet rovására mehet. Ez könnyen elkerülhető, ha az otthoni munkavégzéshez dolgozó sarkot alakítunk ki, ezzel is elkülönítve a munkát a családi élet egyéb színtereitől.

Az állandó készenléttel járó feszültség elkerülésének jó módja lehet az is, ha minden nap tartasz néhány órás telefon- és internet mentes időszakot.

Miben tud segíteni egy HR szolgáltató?

A tanácsadás és tréningek segíthetnek az optimális időgazdálkodás kialakításában vagy a home office hatékony használatában. Amennyiben álláskereső vagy, természetesen próbálnak az igényeidnek megfelelő pozíciót találni. Ha csak részmunkaidőben dolgoznál, vagy szereted a távmunkát, akkor segítenek felkutatni az ilyen munkaköröket. Ha nem szívesen köteleznéd el magad hosszabb távra, akkor a határozott idejű munkakörök vagy a munkaerő kölcsönzés lehet a számodra ideális megoldás.

Nem szabad elfelejteni, hogy a munkáltatók célja mindig a profit, így nem helyezhetik előtérbe a munkavállalók magénéletét, így csak rajtunk múlik, hogy mennyi időnk marad családunkra, barátainkra vagy éppen hobbinkra.

Kapcsolódó cikkek